For nørder: Astronauter og kosmonauter er det samme

Vyomanaut, taikonaut, kosmonaut og astronaut. Rumfarende har mange navne.

Soyuz ved opsendelsen onsdag morgen med besætningsmedlemmerne Aidyn Aimbetov fra Kasakhstan, Sergei Volkov fra Rusland og Andreas Mogensen, Danmark. De to første er kosmonauter, mens den sidste, Andreas Mogensen, er astronaut. (Foto: Shamil Zhumatov © Scanpix)

Vyomanaut, taikonaut, kosmonaut og astronaut; kært barn har mange navne - også selv om landegrænser udviskes, fordi det evige rum skal udforskes.

Da den danske statsborger Andreas Mogensen onsdag for en tid forlod denne jord i den russiske raket Soyuz, rejste han afsted som astronaut. Men hans to ledsagere i kontrolrummet bærer begge titlen kosmonaut:

- Andreas er teknisk set astronaut. Kosmonaut er en betegnelse, man mest bruger om astronauter fra Rusland, siger Christoffer Karoff fra Stellar Astrophysics Centre og Institut for Geoscience på Aarhus Universitet.

Stjerner og universet

En astronaut er en sammentrækning af de græske ord astron (stjerne) og nautēs (søfarende). Bærer man den betegnelse, er man oversat stjernefarer. Den titel virker måske lidt stor i slaget, da man ret beset ikke sender folk til stjernerne, men til satellitbæltet omkring jorden.

Man kan blive astronaut, hvis man er statsborger i et land, der er tilknyttet en rumfartsorganisation som Esa eller Nasa. Også selv om man ikke har været i rummet.

I Sovjetunionens rumprogram brugte man betegnelsen kosmonaut. Kosmos er græsk for universet. Oversat er en kosmonaut en udforsker af universet.

Betegnelsen kosmonaut bruges stadig af den føderale russiske rumfartsorganisation.

Indien klar med bemandet rumskib

Under den Kolde Krig var der en ret klar skelnen mellem kosmonauter og astronauter, men efter Sovjetunionens sammenbrud blev organisationerne i højere grad fælles om rumprogrammerne. Et eksempel er opsendingsbasen i Kasakhstan:

- Både europæiske og amerikanske astronauter er blevet opsendt fra Kasakhstan i efterhånden mange år. Efter Sovjets sammenbrud i 1991 begyndte USA og Rusland at samarbejde, så amerikanske astronauter kunne opsendes med Soyuz-raketter fra Kasakhstan, fortæller Michael Linden-Vørnle, astrofysiker ved DTU.

I Kina bruges betegnelsen taikonaut. Og Indien barsler med et bemandet rumprogram fra 2015. Deres rumfarende er allerede døbt vyomanauter (af sanskrit: himmel eller rum).

Facebook
Twitter