Nyt dansk rumeventyr er en politisk beslutning

ESA-direktør Johann-Dietrich Wörner siger efter rumrejse, at Andreas Mogensen klarede opgaverne til perfektion.

Andreas Mogensen er landet sikkert efter sin 10 dage lange rumrejse. (Foto: KIRILL Kudryavtsev © Scanpix)

Det bliver en politisk beslutning, der kommer til at afgøre, om den danske astronaut, Andreas Mogensen, kommer ud i rummet igen.

Sådan lyder det fra direktøren for Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, lørdag, cirka et halvt døgn efter, at Andreas Mogensen landede på jorden efter ti dage i rummet.

- Det hele afhænger af, hvordan Europa beslutter at gå videre med rumprogrammet. Jeg håber, at vi fortsætter, og jeg håber også, at vi udvider det.

- Dermed vil der være chance for en ny tur, siger ESA-direktøren Johann-Dietrich Wörner til Ritzau i Köln, hvor Andreas Mogensen vil møde pressen efter sin rumfærd.

Løste opgaven fint

Ifølge direktøren er nationalitet ikke med i bedømmelsen af, hvem der bliver sendt ud i rummet. Andreas Mogensen blev valgt blandt flere end 8000 rumaspiranter ud fra blandt andet sin fysik.

Direktøren lægger ikke skjul på, at Andreas Mogensen har klaret de opgaver, han skulle løse på Den Internationale Rumstation, ISS, til punkt og prikke.

- Vi var lidt bekymrede, da vi fik meldingen om, at turen på ISS blev forkortet med to dage. Men han klarede de 15 opgaver til perfektion. Han løste opgaven fint, og nu tænker jeg kun på hans helbred. Det er næste vigtige punkt.

En pioner for Danmark

På rumstationen skulle han blandt andet prøve en tætsiddende dragt, der skal mildne nogle af de gener, som kroppen oplever ved vægtløshed. På Twitter har Andreas Mogensen skrevet, at dragten ikke er en ubetinget succes, da den hæmmede hans bevægelser.

Derudover har han blandt andet styret en robotarm på Jorden med et joystick fra rumstationen.

- Da jeg introducerede ham for russerne, sagde jeg, at han var Danmarks Gagarin (russisk rumhelt, red.). Han er en pioner for Danmark og en ambassadør for Europa. Han er en europæisk astronaut med dansk nationalitet, siger Johann-Dietrich Wörner.

Andreas Mogensen landede på Jorden - nærmere bestemt på en slette i Kasakhstan - klokken lidt i tre natten til lørdag dansk tid.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter