Rumkage til astronauten, eleverne og statsministeren

Vinderne af DR Videnskab og ESA’s konkurrence om et rumforsøg kunne sammen med Lars Løkke Rasmussen endelig trykke hånd med Andreas Mogensen. De spiste også en rumkage; inspireret af rumforsøgene.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fik fredag besøg af astronaut Andreas Mogensen og eleverne Adrian Guillen fra Solvangskolen i Farum og Thor Vestergaard Christiansen fra Aarhus Katedralskole. De to elever havde udtænkt to eksperimenter, som Andreas udførte i Rummet. Adrian havde taget kage med til mødet. (Foto: JENS ASTRUP © (c) Scanpix Denmark)

VIDENSKABSBILLEDET

Lørdag den 5. september 2015 foretog Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, et historisk videoopkald til Danmark fra Den Internationale Rumstation, ISS, 400 kilometer over Jordens overflade.

Det såkaldte inflight call blev streamet ud til hele verden via dr.dk, og programmet blev sendt direkte på DR1.

Der var hul igennem via en satellitforbindelse, og i den anden ende af røret sad statsminister Lars Løkke Rasmussen og to elever.

Eleverne, Thor Vestergaard Christiansen fra 2.g på Aarhus Katedralskole og Adrian Guillen fra 8.a på Solvangskolen i Farum, har begge vundet en konkurrence, som DR Videnskab har lavet sammen med Andreas Mogensens arbejdsgiver ESA – Den Europæiske Rumfartsorganisation – om et rumforsøg.

Forsøgene udførte Andreas Mogensen, mens han var på rumstationen og sendte videoer af forsøgene hjem til Jorden.

Frokost og kage i Statsministeriet

Fredag havde statsminister Lars Løkke Rasmussen så inviteret Andreas Mogensen, Thor og Adrian til frokost, så de kunne møde hinanden og trykke hånd for første gang.

Adrian Guillen medbragte en kage, som konditor Mette Blomsterberg havde designet, inspireret af det ene rumforsøg, hvor han undersøgte, hvordan papir lægger sig på en vanddråbe i rummet.

Adrian kunne hilse fra sine klassekammerater og måske især Sarah Kjærsgaard, Amalie Melchiorsen, Nikolaj Petersen og Rasmus Fischer, som han havde udtænkt sit rumforsøg sammen med.

Andreas Mogensen skal de næste mange måneder rejse rundt i landet og møde børn, unge og voksne og fortælle om sin rumrejse. Han skal få især børn og unge til at interessere sig for naturvidenskab.

FacebookTwitter