VIDEO Danmarks astronaut: Jeg ville fortryde ikke at se min datter vokse op

Astronauter har et højrisiko-job, og Andreas Mogensen har tænkt tanken, at det kan gå galt, fortæller han i DR1-dokumentaren ’Danmarks første astronaut’.

Når den 38-årige dansker, Andreas Mogensen, onsdag morgen rejser ud i rummet, holder vi vejret i spænding.

Det er heldigvis længe siden, at astronauter er omkommet, men de første ni minutter er kritiske, indtil Sojuz-fartøjet smider sidste del af løfteraketterne med brændstof.

Rumrejsen er en drengedrøm, som går i opfyldelse for Andreas Mogensen, og noget som han har arbejdet målrettet hen imod i mange år. Men siden han blev antaget som astronaut i 2009, er der familiemæssigt sket store forandringer i hans liv.

- Jeg er blevet gift og har fået barn, siden jeg blev udvalgt som astronaut, og det er helt sikkert, at jeg også er begyndt at tænke over det, siger Andreas Mogensen i DR1-dokumentaren 'Danmarks første astronaut'.

- Og der kan selvfølgelig altid ske uheld, men det er ikke noget, jeg …, siger han og holder en pause.

- Det som jeg tænker meget på nu er, at jeg har en datter. Så selvfølgelig jeg ville fortryde rigtig meget ikke at være der og se hende vokse op, siger han.

Se videoen i toppen af artiklen.

Datteren udvikler sig parallelt med hans træning

Dokumentaren bliver sendt på DR1 tirsdag den 1. september klokken 20:45, på et tidspunkt hvor han selv lokal tid er ved at stå op nede på rumhavnen Bajkonur i Kasakhstan, hvor opsendelsen sker onsdag morgen klokken 6:37, dansk tid.

Andreas Mogensen og hans kone Cecilies datter, Emily, fylder to år i oktober, og han blev far efter, at det i august 2013 blev offentliggjort, at han havde fået tildelt sin første rummission.

Selv om familien har rejst med ham ud til nogle træningsophold, har han ind imellem været væk fra familien i 5-6 uger af gangen.

Sidste år var han kun hjemme i Köln i Tyskland i cirka otte uger, fordi han skulle uddannes til rummissionen. Og hver gang han kom hjem, kunne han se de kæmpe skridt, der var sket i hans lille datters udvikling.

Tilbringer meget tid med kollegaen

Andreas Mogensen har siden januar 2013 tilbragt meget tid sammen med kollegaen, Thomas Pesquet, fordi de har trænet sammen. Og de er blevet nære venner.

- Vi joker ind imellem om, at min kone godt kan beklage sig over, at Thomas har set mig mere, end hun har, forklarede Andreas Mogensen for en uge siden, da han besvarede spørgsmål på et ESAHangout.

Hør Andreas Mogensen og hans familie fortælle om hans lange målrettet rejse frem mod rummissionen i DR1-dokumentaren ’Danmarks første astronaut’, der sendes på DR1 tirsdag den 1. september klokken 20:45.

Facebook
Twitter