VIDEO DR3 overhaler NASA og 'går' på Mars

Videnskabsmagasinet på DR3 har undersøgt, hvor farligt og hvor fedt det er at rejse ud i rummet – og så leger reporteren med tyngdekraften.

NASA regner med at kunne sende mennesker til Mars i 2030’erne, og de udvikler et fartøj Orion, der skal bruges til Mars-missionerne. Samtidigt ser mange rumfartsinteresserede rundt i verden frem til den amerikanske spillefilm The Martians, der har verdenspremiere om en måned. Sci-fi-filmen handler om netop en Mars-mission.

Videnskabsmagasinet på DR3 har i en særlige rumspecial ’ i anledning af den første dansker i rummet, leget med vægtløshed – på Mars.

Det er svært at trodse tyngdekraften på Jorden, men reporter David Hedtoft Reynisson har fundet på en smart metode til at lege vægtløs på.

Se videoen øverst i artiklen.

Tyngekraften er levere fordi Mars er mindre

På Mars vejer man kun en tredjedel af, hvad man vejer på Jorden. Tyngdekraften er lavere, fordi planetens masse er lavere.

Det handler om tyndeacceleration, forklarer Peter ’Raket’ Madsen, der er privat raketforsker.

- Hvis du kaster en ting her på Jorden, vil den for hvert sekund den falder, falde hurtigere og hurtigere hvis der ikke er nogen luftmodstand. På Jorden har vi en tyngdeacceleration på 9,82 m/s2. På Mars er den 3,75 m/s2, siger han.

Helium sænker Davids vægt

David Hedtoft Reynisson har med hjælp fra Peter ’Raket’ Madsen fyldt en kæmpe ballon med helium og er blevet spændt fast under ballonen med en faldskærmssele for at snyde tyngdekraften lidt.

Der bliver fyldt så meget helium i ballonen, at hans vægt til sidst er en tredjedel af normalt. Og så er han klar til både at gå og hoppe – over en trappestige...

- Et lille skridt for mig, men et stort hop skridt for Videnskabsmagasinet, siger David Hedtoft Reynisson.

Facebook
Twitter