VIDEO Lars Løkke til Andreas i rummet: Hvad er din næste drøm?

Statsministeren fik lov til at tale med Danmarks første astronaut, da han ringede hjem i et historisk videoopkald fra rumstationen.

Lørdag aften ringede Andreas Mogensen hjem fra Den Internationale Rumstation, ISS, i et videoopkald, som blev vist direkte på DR1 i programmet Første dansker i rummet.

Blandt de 300 gæster i salen sad udover hans familie og venner også statsminister Lars Løkke Rasmussen og to skole- og gymnasieelever, der skulle stille spørgsmål til Andreas Mogensen.

Under videoopkaldet fik statsministeren mulighed for at spørge Andreas Mogensen om en del ting, blandt andet om han var bange under opsendelsen, og hvorfor han er så interesseret i at komme ud til børn og unge for at fortælle om sit arbejde. Og så ville statsministeren også gerne vide, hvad der er Andreas Mogensens næste mål.

Se første del af Lars Løkke Rasmussens samtale med Andreas Mogensen i videoen øverst i artiklen. Og se mere i videoen herunder.

Hvordan er det at se Jorden?

Andreas Mogensen ankom til rumstationen fredag middag. Han fortalte blandt andet, at han har været oppe i Cupola-modulet på ISS, hvor syv panoramavinduer giver fuldt udsyn til Jorden. Og det fik samtidig Lars Løkke Rasmussen til at spørge til, hvordan oplevelse af at se Jorden er.

- For man hører tit, at det for astronauter kan give en følelse af religiøs vækkelse og fornemmelsen af, at Jorden er skrøbelig, når man betragter den udefra, sagde Lars Løkke Rasmussen.

- En af de første ting, der slog mig, er, hvor tynd den blå atmosfære er, der ligesom udgør den barriere, der sikrer alt liv på Jorden. Og som sikrer os mod det sorte univers, som omgiver Jorden. Og man får virkelig en fornemmelse af den dybe kontrast, der er mellem vores blå planet, som virkelig lyser skarpt op, og så det kulsorte verdensrum, som omgiver os. Det giver en fornemmelse af, hvor unik og fantastisk vores planet er, og hvor vigtigt det er passe på den, sagde Andreas Mogensen.

Hvad er næste drøm?

Det er en drengedrøm, der er gået i opfyldelse for Andreas Mogensen, og Lars Løkke Rasmussen ville derfor gerne vide, hvad der er Andreas Mogensens næste drøm?

- Det er et godt spørgsmål, hvad den næste drøm er, sagde Andras Mogensen uden at svare på det.

Derimod kunne astronauten med lethed svare på, hvorfor han rigtig godt kan lide at komme ud på skoler og ved arrangementer og møde børn og unge og fortælle om sit arbejde. Det er også noget, som han glæder sig til at gøre, når han kommer hjem fra rummet.

- Jeg er altid selv blevet inspireret af voksne, der kom og fortalte om det interessante arbejde, de lavede. Og der kan man sige, at rumfart er helt unikt, og det kan åbne øjnene for naturvidenskab generelt. Desværre har naturvidenskabelige fag som matematik og fysik ry for at være hårde og kedelige, og det håber, at jeg med arbejdet her på rumstationen kan ændre på, sagde Andreas Mogensen.

Kæmpe smil i vægtløshed

Undervejs i interviewet var Andreas Mogensen et stort smil, mens han hang i luften med et dannebrogsflag bag sig og en rød-hvid hoptimist, som han ind imellem slap i luften, så den svævede rundt. Han slog også selv en kolbøtte for at lige at vise, at han er i vægtløs tilstand...

Bagefter var statsminister Lars Løkke Rasmussen meget glad for at have haft mulighed for at tale med Andreas Mogensen.

- Det var en god følelse at se ham. Han gør os stolte. Man kan se, at han nyder det. Han smiler hele tiden. Og det er også dejligt at stille spørgsmål, der får folk til at smile. Der er man ikke vant til som politiker, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Potentiale for mange flere danske rumjob

Danmark giver cirka 200 millioner kroner om året til Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, som Andreas Mogensen er ansat hos. Det skaffer samtidig danske virksomheder muligheder for at være med i det europæiske rumfartsprogram.

I øjeblikket omsætter dansk erhvervsliv for 1,3 milliarder kroner om året inden for rumfart, og 700-800 job er direkte relateret til rumfart.

Og potentialet er langt større, samtidig med at Andreas Mogensens rummission er den bedste reklame for at få unge til at interessere sig for naturvidenskab, mener Lars Løkke Rasmussen.

Kæmpe reklame for naturvidenskab

Statsministeren hæftede sig meget ved netop reklameværdien for naturvidenskab.

- Det bliver guld værd, når det engagement, han (Andreas Mogensen, red.) har, får lov til at smitte af. Det betyder enormt meget for børn og unges interesse for rumforskning, at der kommer et dansk ansigt på, sagde Lars Løkke Rasmussen.

- For Andreas Mogensen er det en fantastisk drøm, der går i opfyldelse. Men den største gevinst vil være at se glæden i øjnene hos de piger og drenge, der bliver interesseret i rumfart. Jeg tror, at vi med det her kan få en bølge af ny interesse for naturvidenskab, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Se hele Lars Løkke Rasmussens samtale med Andreas Mogensen her:

Facebook
Twitter