Rumskrald roder i rummet: Vi bliver nødt til at rydde op, siger eksperter

Mængden af små stykker rumskrald fra objekter i rummet vokser og kan gøre det svært for forskere at se ud mod fjerne galakser.

I øjeblikket er der omkring 8.000 satellitter i kredsløb om Jorden, hvilet er fire gange flere end i 2019. (Illustration: Morten Fogde Christensen)

Selvom rummet godt kan virke uendeligt, når man kigger op, så er der begrænset med plads. Og den plads, den er ved at være opbrugt.

For mængden af satellitter, der flyver rundt oppe i kredsløbet om jorden, er ved at vokse sig al for stor. Og den bliver blot større, for nu er der yderligere 400.000 nye satellitter på vej op, skriver The Independent.

Det har fået rumforskere til, at ringe med alamklokkerne, for når satellitterne dør ud, bliver de til skrald i rummet, der kan gøre det svært at se ud mod fjerne galakser.

Og det er problematisk for fremtidens rumforskning, siger atrofysiker og forfatter Tine Ibsen.

- Den stigende mængde af satellitter kan ødelægge vores arbejde i rummet og forhindre os i, at opdage nye planeter og måske andet liv i universet.

Flere satellitter på vej og Elon Musk står for størstedelen

Lige nu kredser der mere end 8.000 satellitter omkring jorden, der blandt andet sørger for god 5G-forbindelse på vores smartphones. Og det er den slags internet-satellitter, der er flere på vej af.

- Alene Elon Musks SpaceX-firma vil i den kommende periode skyde 44.000 nye satellitter afsted, der skal sørge for bedre forbindelse, siger Tine Ibsen.

Alene Elon Musks selskab SpaceX har planer om at opsende 44.000 satellitter op i rummet som led i selskabets globale internet, kaldet Starlink. (Foto: © BRITTA PEDERSEN, Ritzau Scanpix)

- Problemet er bare, at den slags satellitter ikke holder særlig længe, så når vi rammer 2030, vil der flyve en masse rundt deroppe, der er defekte, og de ender som rumskrald.

For man kan ikke "bare" hente en satellit ned fra rummet igen, forklarer Tina Ibsen. De skal helst falde ned på en kontrolleret måde, hvor de brændes af i atmosfæren. Og det er svært at regulere på international plan.

- Det er et kæmpe problem, at man ikke har et fælles organ, der arbejder på at regulere ting i rummet, siger hun.

- Space is a free place. Lige nu, bliver der ikke på plan holdt øje med, hvem og hvad, der sender ting oppe i rummet.

Rummet er 'forurenet'

Også astrofysiker Michael Linden-Vørnle gruer for en dyster fremtid i rummet. Ifølge ham kan man tale om en decideret forurening af rummet, der kan spolere forskning.

- Jo flere rumobjekter, der flyver rundt deroppe, desto større er sandsynligheden for sammenstød. De sammenstød skaber små brudstykker, rumskrot og skrammel, som så ender med at rode rundt oppe i kredsløbet og forstyrre, siger han.

Og hvis man kigger op nu, kan man faktisk allerede få øje på satellitterne. For de blinker og forveksles ofte med stjerner. Men de blink forstyrrer også rumforskningen, forklarer Michael Linden-Vørnle.

- Mange astronomiske observationer forstyrres af satellitternes reflektion i solen og det, sammen med mængden af rumskrot, kan gøre det svært at tage billeder af rummet og gør forskningen fuldstændig ubrugelig.

Vi er afhængige af satellitter

Men trods de mange problemer satellitter forårsager i rummet kan vi ikke være foruden dem og den information, de giver os, mener Michael Linden-Vørnle.

For udover god internetdækning står de også for at observere blandt andet skovbrande og oversvømmelser.

- De bidrager med teknologi, der får vores moderne samfund til at fungere. Det moderne menneske kan ikke leve uden dem og den information, de bidrager med, siger han.

Derfor er det ifølge Michael Linden-Vørnle altafgørende, at man finder en løsning på problemet.

- Vi skal rydde op i rummet. Der er en rummission på vej, der i 2026 skal flyve en kæmpe klo op og forsøge at trække de "døde" satellitter ned mod jorden igen, så de kan brænde ud, siger han.

- Men satellitterne er det mindste problem. For der flyver stadig småskrammel rundt deroppe, og der findes endnu ikke en teknologi, der kan fjerne det, siger han og håber, at den kommer snart.