Ruslands nye rumhavn næsten klar

Den første Sojuz-raket skal opsendes fra Kosmodrom Øst i april, men de de indledende tests af raketten begynder allerede nu.

Kosmodrom Øst ender med at have syv affyringsramper. Nogle af dem skal kunne klare Ruslands nye generation af raketter Angara. (© Mkhail Metzel/TASS)

Efter flere forsinkelser på grund af fejl i konstruktionen og arbejdsnedlæggelser på grund af korruption, ser Ruslands nye rumhavn nu ud til at blive færdig. Det skriver det russiske nyhedsbureau TASS.

Gennemgående tests af den første Sojuz-2.1a-raket, der skal opsendes fra en af rumhavnens syv affyringsramper, begynder allerede nu. Den skal efter planen opsendes i slutningen af april.

Vostochny Kosmodrom, der egentlig betyder 'rumhavnen mod øst', skal reducere Ruslands afhængighed af Bajkonur Kosmodrom, der ligger i det nuværende Kasakhstan.

Officielt er Kosmodrom Øst udelukkende tiltænkt civile formål.

Rumhavnen er placeret i Amur-regionen i Ruslands østlige del, over 5.500 kilometer fra Moskva. Den er bygget ved byen Uglegorsk tæt på grænsen til Kina.

Kosmodrom Øst ligger så afsides, at der er omkring 1000 kilometer til nærmeste knudepunkt Vladivostok, mens der er over 1500 kilometer til Kinas hovedstad Beijing.

Kosmonauter opsendes i 2018

I denne uge ankommer de sidste dele af den første Sojuz-raket, blandt andet Volga, det øverste rakettrin, så de første tests forventes at gå i gang snart.

Byggeriet af den nye rumhavn begyndte i 2010 og forventes helt afsluttet i 2018.

Undervejs overtog Præsident Vladimir Putin selv kontrollen med byggeriet efter anklager om korruption, og episoder hvor arbejderne strejkede på grund af manglende løn.

De første kosmonauter skal efter planen opsendes fra Kosmodrom Øst i 2018.

Kosmodrom Øst skal også være hoved-rumhavn for Ruslands næste generation af raketter, kaldet Angara, der også skal mindske Ruslands afhængighed af raketfirmaer i de tidligere Sovjet-lande, Ukraine og Kasakhstan.