Sæler kan mærke fladfisk trække vejret

Selvom fladfisk ligger helt stille og gemt under sandet, er de ikke i sikkerhed for sæler.

Selv med bind for øjnene er sæler i stand til at finde fladfisk, som ligger bomstille under sandet. (Foto: Picasa © randimal - Fotolia)

Sæler har en helt fantastisk følesans, der gør dem i stand til via knurhårene at mærke de vibrationer, der opstår i vandet, når fisk svømmer forbi.

Men selvom fisk ikke svømmer, er sæler stadig i stand til at finde byttet. Fx består en spættet sæls kost af op til 70 procent fladfisk.

Nu har tyske forskere fundet ud af, hvordan sælerne finder frem til de stilleliggende fladfisk.

Sæler fandt kunstige fladfisk med bind for øjnene

Fladfisk er dygtige til at gemme sig og for det meste ligger de bomstille på havbunden - men de er nødt til at trække vejret.

Når det sker, strømmer vandet ud gennem deres gælleåbninger, og dermed opstår der en svag strøm i vandet.

Forskerne fra universitetet i Rostock gættede på, at sælerne var i stand til at føle denne strøm på trods af andet ’støj’ fra både sælens egne bevægelser og de naturlige strømme i havet.

Og for at undersøge denne idé, placerede forskerne et antal ’kunstige gæller’ i en indhegning i Østersøen, hvor tre sæler svømmede rundt.

Disse gæller sendte små strømme af vand ud i havet, og forskerne undersøgte derefter, om de tre sæler i indhegningen var i stand til at finde dem.

I halvdelen af forsøgene gav de sælerne bind for øjnene, og de opdagede, at selvom sælerne var mest effektive uden bind for øjnene, så var de tydeligvis i stand til at finde ’vejrtrækningens’ kilde både med og uden syn.

Endelig udstyrede forskerne også hver sæl med en maske, som dækkede hele hovedet inklusive knurhår. Og da blev opgaven umulig at løse for sælerne.

Fladfisk kan holde vejret

Fladfisk afslører altså deres gemmested ved at trække vejret. Derfor kunne de sandsynligvis undslippe bøddelen, hvis de holdt vejret – og det er de faktisk i stand til.

Men hvorvidt nogle fladfisk gør dette, når de med deres 360 graders syn ser en sæl komme imod dem, vides ikke.

Det nye studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Experimental Biology

Facebook
Twitter