Det er kommet som en overraskelse for mange, at 50 millioner intetanende amerikanere angiveligt har fået høstet deres private Facebook-oplysninger op til præsidentvalget i 2016.
Over tre millioner danskere har en profil på Facebook, og størstedelen er faldet for tricks, som ligner dem, analyseselskabet Cambridge Analytica - ifølge whistleblower - har brugt.
Det vurderer Peter Kruse, som er it-sikkerhedsekspert hos CSIS Security Group:
- Herhjemme har millioner af danskere kørt de såkaldte ’name-tests’, hvor man se, hvordan man ser ud, når man bliver ældre, hvem ens bedste ven er osv. Det er faktisk samme metode, hvor de støvsuger stribevis af oplysninger, fordi brugeren giver dem lov, siger han.
Op til dig selv at være kritisk
Afsløringen om Cambridge Analytica har sendt Facebooks aktiekurs nedad, og den sociale medie-mastodont har svært ved at dæmme op for problemet med tvivlsomme applikationer, mener Peter Kruse:
- Man skal ikke skal regne med, at Facebook rydder op i det her. Det kan se legitimt ud og have et rimeligt formål, men Facebook ved simpelthen ikke, hvordan en app-leverandør behandler de data, der bliver indsamlet. Akilleshælen er, at det er i høj grad op til brugeren at afgøre, om man har tillid til afsenderen.
Derfor opfordrer han til, at man som Facebook-bruger nøje overvejer, om man har tillid til applikationens udviklere - før man installerer en quiz, ansigtsgenkendelse eller en helt tredje funktion.
Risikerer at ramme alle dine venner
Indsamling af personlige data er blevet en stor industri, såkaldt ’Big Data’, ikke mindst for Facebook selv.
Og på trods af, at du ikke selv føler, at dine oplysninger er værdifulde eller interessante for andre, skal du udvise forsigtighed for dine Facebook-kontakters skyld.
- Det øjeblik, hvor du åbner op for din profil, åbner du også op for den adgang, dine venner har tildelt dig. Dermed risikerer dine venner og bekendte også at blive støvsuget, forklarer Peter Kruse.