Skarp streaming: Din adresse afgør billedkvaliteten

Internethastigheden har betydning for opløsningen på Netflix-signalet, og der er regionale forskelle.

Kan du se flere rynker hos Claire Underwood end dine venner, så kan det skyldes, at du har en internetforbindelse med en højere downloadhastighed.

Når femte sæson af 'House of Cards' har premiere på tirsdag, så kan der være stor forskel på, hvor skarpt Frank og Claire Underwood toner frem på din skærm.

Den årlige bredbåndskortlægning fra Energistyrelsen viser, at der er regionale forskelle på internetdækningen, og da Netflix automatisk tilpasser videosignalet og opløsningen til hastigheden på din forbindelse, er der forskel på, hvor grynet eller skarpt billedet er.

En downloadhastighed på 100 Mbit/sekund er ifølge Energistyrelsen 'høj', og på Netflix udløser den et billede i 'Ultra HD'-kvalitet og en opløsning på 3.840 x 2.160 pixels.

Har du derimod en internetforbindelse med en 'lav' downloadhastighed på 10 Mbit/sekund, kvitterer Netflix med et billedsignal af Underwood-parret i 'Full HD'-kvalitet med en lavere opløsning på 1.920 x 1.080 pixels.

Opløsningen på 'Ultra HD' er fire gange højere end 'Full HD', og ifølge Netflix giver det et mere detaljeret og levende billede - udover en hurtig internetforbindelse kræver det dog også, at dit tv-udstyr kan modtage og vise 'Ultra HD', for at du kan opleve billedkvaliteten.

Mens 97 procent af hele landet har adgang til bredbånd med en downloadhastighed på 10 Mbit/sekund og dermed 'House of Cards' i 'Full HD'-kvalitet, så viser kortlægningen fra Energistyrelsen, at der er stor forskel på adgangen til en downloadhastighed på 100 Mbit/sekund.

I Region Syddanmark og Region Midtjylland har henholdsvis 92 og 90 procent mulighed for at se 'House of Cards' i Ultra HD-kvalitet, mens det i Region Sjælland lige nu er muligt for 77 procent.

I Region Hovedstaden og Region Nordjylland har henholdsvis 88 og 85 procent adgang til internet med en downloadhastighed på 100 Mbit/sekund.

(© Energistyrelsen)

I de grønne områder har borgerne adgang til internet med en downloadhastighed på 100 Mbit/sekund.

Tjekker du mail eller henter film?

Der er en god forklaring på de regionale forskelle, mener Torben Rune, direktør i konsulentvirksomheden Netplan, som rådgiver virksomheder og kommuner om bredbånds- og internetudvikling.

- Man har betragtet behovet for udbygningen af båndbredsnettet forskelligt.

- Nogle regioner har gjort meget, mens andre er kommet dårligt fra start. Det hævner sig nu, hvor behovet for hurtigt internet for alvor begynder at vise sig, siger han.

Det er ikke kun billedkvaliteten på Netflix, som er påvirket af downloadhastigheden på din internetforbindelse.

En hastighed på 10 Mbit/sekund er ifølge Torben Rune meget begrænset og passer typisk til dem, som kun tjekker mail og læser nyheder på nettet.

- Det øjeblik, hvor du selv vil bidrage med mere end tekst eller simple videoer, så er den bredbåndshastighed ubrugelig.

- Og du kan selvfølgelig godt vente mange timer på at hente en stor video, men så er der også risiko for, at din computer i mellemtiden løber tør for strøm, siger han.

Bredbånd med en downloadhastighed på 100 Mbit/sekund passer til en typisk familie, som er på nettet hele tiden, mener Torben Rune.

- Der er ingen begrænsninger i dag. Du kan se film i Ultra HD-kvalitet, samtidig med ungerne spiller på nettet, og mens en anden henter videoer og musik.

Selv har Torben Rune en internetforbindelse med en downloadhastighed på 30 Mbit/sekund - han ser dog frem til at blive koblet på et hurtigere bredbånd.