Snart passerer en asteroide Jorden - og den kommer meget tæt på

Asteroiden blev opdaget for få dage siden, men der er ingen fare på færde, lyder det fra Nasa.

Asteroiden, der er set i rummet, er cirka 3,5 meter bred og 8,5 meter lang. (Foto: © Nasa JPL/Caltech)

Den er på størrelse med en lastbil og har lige nu kurs i retning mod Jorden.

Asteroiden, der er kendt under navnet Asteroid 2023 BU, blev første gang spottet lørdag af amatørastronomen Gennadiy Borisov, der også har stået bag opdagelsen af en udefrakommende komet tilbage i 2019.

Men allerede omkring klokken halv to natten til fredag dansk tid forventes den at passere Jorden i et af de tætteste møder nogensinde registreret.

Det skriver den amerikanske rumfartsadministration Nasa, som forventer, at asteroiden vil passere ved den sydlige spids af Sydamerika.

Asteroiden vil passere 3.600 kilometer over planetens overflade og vil derfor komme ti gange tættere på end et kredsløb af satellitter, der bevæger sig i en bane rundt om Jorden, lyder det.

Den røde linje på billedet viser asteroidens bane om Jorden. Den grønne linje viser et kredsløb af satellitter, der passerer rundt om Jorden, mens den hvide linje er månens kredsløb. (Foto: © Nasa JPL/Caltech)

Ingen fare på færde

Men selvom den formentlig kommer meget tæt på, er der ingen grund til bekymring, skriver Nasa.

Der er nemlig ingen risiko for, at asteroiden rammer Jorden, og selv hvis den gjorde, ville den nå at brænde mere eller mindre op i atmosfæren, inden den ville nå frem, oplyser den amerikanske rumfartsadministration.

Det system, Nasa benytter til at vurdere udefrakommende trusler, har således allerede udelukket, at Asteroid 2023 BU vil få nogen stor betydning.

- Ikke desto mindre var den i stand til at forudsige, at asteroiden ville komme ekstraordinært tæt på Jorden, siger Davide Farnocchia til Nasa.

Han er navigationsingeniør ved Nasa's institut for forskning i rumfartøjer (JPL) og har været med til at udvikle systemet.

En stor succes

I september sidste år stod Nasa bag et forsøg, der gik ud på at teste, om vi mennesker kan ændre en asteroides bane. Det skete ved at styre en amerikansk rumsonde (et ubemandet rumfartøj, red) ind i en asteroide 11 millioner kilometer væk fra Jorden.

Missionen blev en succes og skal være med til at gøre os klogere på, hvordan vi i fremtiden kan afværge objekter, der har kurs mod Jorden.

Her kan du se rumfartøjet ramme asteroiden med navnet Dimorphos. Asteroiden har på intet tidspunkt været en trussel mod Jorden - hverken før eller efter sammenstødet.