Svampe giver grene og træer julemands-skæg

Ny forskning beviser, at det er svampe, der står bag fænomenet "julemandens skæg" på rådne træstykker.

Julemandens skæg kaldes et sært vinterfænomen. Ny forskning har nu bevist, at det er en bestemt svamp, der får is til at danne fine små tråde. (Foto: Gisela Preuß)

VIDENSKABSBILLEDET

Går man tur i skoven om vinteren kan man støde på fænomenet "julemandens skæg".

Det kaldes også hår-is og er en type is, der dannes som silke-fine tråde af is på råddent og vandholdigt træ.

Der har længe været uenighed om hvordan det vat-lignende is blev dannet.

Men nu mener tyske og schweiziske forskere at have fundet ud af, at det er svampen Exidiopsis effusa, der giver isen sin særlige form.

Deres forskning er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Biogeosciences.

Undersøgte prøver i tre år

Fysikeren Christian Mätzler har sammen med kemikeren Diana Hofmann og biologen Gisela Preuß undersøgt træprøver fra en skov nær Brachbach i det vestlige Tyskland.

Prøverne, som blev indsamlet over tre vintre, afslørede elleve forskellige svampe-arter i træet.

- En af arterne, Exidiopsis effusa boede i alle de hår-is-producerende træprøver vi undersøgte. Og i mere end halvdelen af prøverne, var den svamp den eneste, der groede i træet, siger Gisela Preuß i en pressemeddelelse.

Ved at studere selve is-hårene opdagede forskerne, at de indeholdt fragmenter af komplekse organiske stoffer, som tannin og lignin.

Begge stoffer optræder når svampe vokser og vurderes af forskerne som endnu et bevis på, at Exidiopsis effusa står bag "julemandens skæg".

Selv om der - heldigvis - er lang tid til vinter, kan du allerede nu begynde at planlægge en tur i skoven, for at lede efter det sjældne fænomen.

Facebook
Twitter