10 tips: Beskyt dine personlige data i Windows 10

Vælger du den hurtige installation, når du opdaterer til Windows 10, så tager Microsoft sig en lang række friheder i forhold til indsamling af dine private data. Men du kan selv ændre indstillingerne.

Hvis du har opgraderet til Windows 10 - eller planlægger det - så er her nogle gode råd til hvordan du justerer dine privatlivsindstillinger.

Microsofts nyeste styresystem, Windows 10, har fået mange roser med på vejen når det gælder brugeroplevelsen.

Men har du dit privatliv kært er det en rigtig god idé at begrænse Microsofts og dine apps' muligheder for at indsamle dine private data - data der bruges til at lave en profil af dig, som blandt andet bruges til at målrette reklamer.

Her er 10 tips til hvordan du inde i Windows 10s egne indstillinger kan fintune dit privatliv.

1. Vælg den hurtige installation fra

Hvis du ikke allerede har installeret Windows 10, så er det værd at vælge den brugerdefinerede installation, første gang du sætter computeren op, i stedet for at acceptere standardinstallationen som kaldes 'Hurtigkonfiguration'.

Det gør du ved at vælge 'Tilpas indstillinger', som står med småt til venstre i bunden af skærmen.

Her får du nemlig mulighed for at begrænse, hvilke data der indsamles om dig - fx om Microsoft og annoncører skal have lov til konstant at tracke din computer.

Vælger du at tilpasse dine indstillinger, kan de tre første muligheder du ser under 'personalisering' med fordel slås fra.

På næste side under 'Browser og beskyttelse' bør man også kraftigt overveje at sige 'nej tak' til nummer to indstilling, der vil sende al din browsing-data til Microsoft.

Nedenfor under 'Rapportering om forbindelser og fejl' er det nemt at slå alle tre indstillinger fra. Du kan læse mere om hvorfor det er en god idé under punkt 7, 8 og 9.

2. Tjek dine privatlivsindstillinger grundigt igennem

Har du allerede opdateret og missede ovenstående, så er det heldigvis ikke for sent.

Du kan du stadig ændre privatlivsindstillinger, og det er værd at tage et kig på hvilke rettigheder Microsoft allerede har taget sig.

Det gør du ved at vælge Windows startknappen -> Indstillinger.

Særligt vigtigt er det at kigge under fanen 'Beskyttelse af personlige indstillinger', men kig i det hele taget alle fanerne under 'Indstillinger' igennem. Det tager kortere tid, end du tror.

3. Undgå personlige reklamer

Vælger du 'Beskyttelse af personlige indstillinger' er det første faneblad du lander i 'Generelt'.

Og her er det en rigtig god idé at starte med at slå den øverste indstilling fra. Det er dit annonce-id, som giver apps og annoncører frit lejde til at følge dig, hvor end du bevæger dig hen i den virtuelle verden.

Med andre ord en skattekiste for annoncører, der lærer dig urimelig godt at kende, for herefter at målrette reklamer baseret på dine surfmønstre og dine præferencer.

Nedenunder denne indstilling (stadig under 'generelt'), er det måske værd at overveje, om man gerne vil have Microsoft til at lære ens indtastninger bedre at kende. Det samme gælder for om websteder skal have lov til at se din sprogliste, for derigennem at kunne levere "lokalt relevant indhold"

Spørg dig selv, om du har brug for den modydelse Microsoft giver dig for dine private oplysninger. Man kan jo altid slå funktionerne til igen, hvis der er noget, man savner.

4. Skal Microsoft kende alle steder du opholder dig?

Under fanebladet 'Sted' er der også rig lejlighed for at slå et par funktioner fra.

Det kan være smart nok, at ens kort- eller vejr-app ved hvor man befinder sig, men kig lige efter hvilke apps, der egentlig har lov til at bruge din placering (det ser du ved at scrolle nedad).

Og vid, at hvis du siger 'ja tak', betyder det, at Microsoft har en fuld oversigt over alle steder din computer befinder sig - og dermed også hvor du opholder dig.

5. Er assistenten Cortana vigtig for dig?

Under fanen 'Tale, håndskrift og indtastning', er der også et relevant valg der skal tages.

For Microsoft vil så gerne lære dig bedre at kende for at kunne hjælpe dig. Men i modydelse skal du igen hoste op med data.

Vælger du her 'Stop med at lære mig at kende', siger du samtidig farvel til at kunne bruge den virtuelle assistent, Cortana.

Cortana - som er Microsofts udgave af Apples 'Siri' og Googles 'Google Now' - forstår (indtil videre) ikke dansk, så derfor er hun nok i første omgang knap så relevant for de fleste. Så måske Cortana skal vente med at lære dig at kende, indtil hun rent faktisk kan assistere dig på modersmålet.

6. Skal alle apps have adgang til dine kontooplysninger?

Under 'Kontooplysninger' skal man også tage en hurtig beslutning om, hvorvidt man mener, at apps skal have adgang til ens navn, billede og det meget vagt formulerede "andre kontooplysninger".

De næste faneblade er rimelig selvforklarende og handler om, hvilke apps der mere specifikt må få adgang til hvilke oplysninger.

Downloader du en særlig kalender-app, ja, så virker den nok ikke, hvis den ikke kan få adgang til dine kalenderoplysninger. Men har du slået tilladelserne fra, vil appen brokke sig og fortælle dig, hvad du skal gøre, for at den kan virke efter hensigten.

7. Hvor mange brugsdata skal der sendes til Microsoft

Under fanen 'Feedback og diagnosticering' kan man nedenunder 'Diagnosticering- og brugsdata' vælge mellem tre niveauer for hvor mange brugsdata, Microsoft må hente.

Microsoft forklarer sig med, at de kan levere en bedre oplevelse til dig, jo flere data de kender om din computer. Derfor anbefaler de fuld adgang.

Men du bør overveje at ændre den til 'standard', medmindre du er komfortabel med, at Microsoft skal hente flest mulige data om hvordan du bruger din computer, hvilke apps du bruger mest, og hvor længe du bruger forskellige funktioner.

8. Sig nej tak til automatisk at forbinde til åbne netværk

Smutter man tilbage til 'Indstillinger' (der hvor du startede ved at vælge startknappen og efterfølgende indstillinger) og vælger 'Netværk og internet', lander du på fanen 'Wi-Fi'.

Under de trådløse netværk computeren kan se, finder du indstillingen 'Administrer Wi-Fi indstillinger'.

Hvis du klikker på den, kan du se, at Microsoft mener, det er en god idé automatisk at oprette forbindelse til 'foreslåede åbne hotspots'.

Men de fleste sikkerhedseksperter ville nok mene, at åbne hotspots er noget, man skal bruge mindst muligt og i det hele taget være varsom med. Der er ingen grund til at denne funktion skal være slået til. Du kan selv manuelt forbinde til et åbent netværk, hvis du får brug for det.

9. Skal alle dine bekendte kunne logge på dit Wi-Fi?

Lige nedenfor den automatiske forbindelse til åbne hotspots, finder du endnu en indstilling som du bør overveje, om du gerne vil have slået til. Den hedder 'Opret forbindelse til netværk der er delt af mine kontakter'. (Se billede ovenfor)

Tanken er som fin nok. Du får besøg af en ven, og i stedet for at han skal have kodeordet til dit trådløse netværk, kan han logge på det automatisk, fordi du har valgt at dele det med dine kontakter eller Facebook-venner.

Men i virkeligheden åbner du dit netværk op for, at folk du kender perifert, kan komme ind i dit hjemmenetværk.

Igen må det anbefales, at man opvejer, om det man opnår står mål med det man risikerer.

Slår man funktionen fra, som anvist ovenfor, kan man heller ikke logge automatisk på sine venners netværk. Vil man stadig gerne kunne det, men ønsker ikke at dele sit eget netværk, kan man i stedet fjerne fluebenet i kassen ud for Outlook, Skype og Facebook-venner.

10. Skal din computer overhovedet forbindes til skyen?

Microsoft vil hjertens gerne have dig til at logge på med din Microsoft-konto - og har du ikke en, vil de gerne have, at du opretter en.

Udover at det giver Microsoft nem adgang til at følge med i alt hvad du laver, så længe du er logget ind på din Microsoft-konto (uanset hvilken computer du arbejder på), så giver det også mulighed for at synkronisere udvalgte indstillinger i skyen.

Men skal du ikke synkronisere din computer med noget som helst, så klarer du dig måske fint med en lokal konto.

Har du allerede oprettet dig med en Microsoft-konto, men vil egentlig hellere bare have en lokal konto, så kan du ændre det via Indstillinger -> Konti -> Din konto.

Herefter vælger du 'Log på med en lokal konto i stedet' og bliver så guidet igennem.

Rettelse: I den originale version fremgik det under punkt 9, at de kontakter man deler sit netværk med kan dele netværket videre med deres kontakter. Dette er ikke korrekt.

Facebook
Twitter