11 ting du skal vide om Apples nye styresystemer

Apples ugelange udviklerkonference WWDC er slut. Det er tid til at gøre status over de vigtigste nyheder.

Et udsnit af de nye tiltag i iOS 10 (© Apple)

Hver juni måned afholder Apple WWDC (Worldwide Developers Conference) der, som navnet antyder, er en konference for udviklere.

Konferencen starter dog altid med en presse-event, hvor Apple gennemgår de mest centrale nyheder i firmaets kommende apps og styresystemer. Resten af ugen forløber med en lang række sessions, hvor udviklere kan lære mere om de nye muligheder, som byder sig.

I løbet af ugen drypper der ofte mere detaljeret information ud om nogle af de funktioner, der blev fremhævet i den store presse-præsentation, ligesom funktioner, der ikke blev nævnt, viser sig at være interessante.

Her er elleve af de vigtigste tiltag i Apples kommende styresystemer:

1. Åbner platformene op

Apple har - ikke uden grund - ry for at være lukket.

Men kodeordet for næste udgave af det mobile styresystem iOS 10 er netop, at de lukker platforme op, der før var forbeholdt Apple selv.

Både Siri, iMessage og Kort-appen er nu åbne for andre app-udviklere.

Det betyder fx, at man med stemmen kan styre andre apps end Apples.

I iMessage kan andre apps bruges inde i Apples besked-app (der bliver reelt tale om en særlig iMesage App Store), mens Kort-funktionen også kan udvides af tredjepart, så man fx kan booke et bord på en restaurant direkte fra kort-appen via en app fra tredjepart.

Bestil bord direkte fra kort-appen. (© Apple)

2. Apples apps kan fjernes fra iPhone

En ting som har irriteret mange iPhone-brugere i mange år er, at det ikke har været muligt at fjerne de apps, som Apple selv leverer med en ny iPhone - fx aktie-appen.

Det bliver muligt i iOS 10 og fungerer på præcis samme måde som man sletter andre apps - altså et langt tryk på appen, indtil den vibrerer, efterfulgt af et tryk på krydset.

I virkeligheden bliver appen du fjerner dog ikke slettet fra telefonen, men den forsvinder i hvert fald fra hjemmskærmen.

Fortryder du, kan appen aktiveres igen.

3. Kan kunstig intelligens og privacy kombineres?

Kunstig intelligens, deep learning, machine learning, AI:

Kært barn har mange navne, men alle dækker de over software, der er blevet så ‘klogt’, at computere kan forstå ting, der før var forbeholdt mennesket - som fx at køre bil eller forstå abstrakt tale.

Her er Google rigtig langt fremme, mens det har været lidt uklart hvad Apples ambitioner var.

Det står dog lysende klart efter WWDC. Apple vil rigtig gerne kunne tilbyde nogle af de samme ting som Google (og andre) men de vil forsøge at gøre det på en anden måde.

Grunden er, ifølge Apple, at de værner så meget om brugernes privacy, at de ikke vil gå på kompromis, blot for at kunne tilbyde en bedre service.

Hvor Google i allerhøjeste grad gør brug af computerkraft i skyen, vil Apple i stedet lave udregningerne på selve enheden (iPhone, iPad eller Mac).

Men Apple ved godt, at nogle af de ting, som de ønsker at kunne tilbyde kunderne kun kan lade sig gøre ved hjælp af ‘big data’.

Apple introducerede derfor noget, de kalder differential privacy. Ifølge Apple går konceptet (meget forsimplet) ud på, at man indsamler en masse brugeres data, uden at man på nogen måde kan føre den indsamlede data tilbage til den enkelte person.

Det foregår ved, at man tilføjer ‘støj’ til den indsamlede data, hvilket i princippet er med til at gøre den indsamlede data ukorrekt. Men ved at analysere store datamængder, vil det alligevel være muligt for Apple at udlede nogle korrekte trends. Det kan fx være et nyt slangord, der skal tilføjes til ordbogen i styresystemet.

Om det faktisk virker i praksis er fuldstændig uklart, men det viser i hvert fald, at Apple ihærdigt forsøger sig med den komplicerede disciplin, at udvikle kunstig intelligens og bruge big data, samtidig med at deres brugeres data angiveligt forbliver private.

4. iOS 10 får en større designmæssig overhaling

iOS 10 er - som navnet antyder - Apples tiende udgave af firmaets vigtigste styresystem, og det har fået noget af en designmæssig overhaling i forhold til forgængeren.

Først og fremmest er det ikke længere nødvendigt, at gøre andet end at løfte telefonen for at komme i gang - Apple kalder det raise to wake. Gør du det, lyser skærmen nemlig op, og dine notifikationer er klar med det samme.

Trykker du hårdt ned på en notifikation - det Apple kalder 3D touch - åbner der sig nærmest en miniudgave af den app, du trykker på, så du direkte fra låseskærmen kan svare på en sms, eller acceptere en mødeindkaldelse.

3D touch, widgets og nyt 'kort-design' af notifikationer. Direkte på låseskærmen. (© Apple)

Hvordan det fungerer rent sikkerhedsmæssigt er noget uklart, da det virker til, at alle kan samle din telefon op og svare på dine beskeder. Desuden kræver det altså mindst en iPhone 6s, da det er den eneste af Apples enheder, der har 3D touch, og også den eneste iPhone der understøtter raise to wake.

Udover at interagere direkte med notifikationer, er der to andre muligheder fra låseskærmen. Du kan swipe til venstre for at komme til kameraet, eller til højre at komme til et helt nyt widget-område, som Apple kalder ‘today view’. I sidstnævnte kan du se dine næste kalenderaftaler, påmindelser, vejrudsigten, eller hvad du vælger, der skal være.

Men er det så nyt endda? Flere medier - fx Android Police - har (med rette) beskrevet flere af disse tilføjelser som Apples accept af, at Android på flere punkter har fat i den lange ende. Flere af de nævnte funktioner findes nemlig allerede på diverse Android-telefoner.

Men uanset virker det til, at Apple har gjort det nemmere for sine brugere, at klare de fleste korte iPhone-interaktioner hurtigere end i dag.

I det hele taget har designet fået en en tydelig opstramning.

Både notifikationer og widgets ser anderledes ud og har fået et ‘kortdesign’, der minder en smule om de kort, som Android har gjort til et af sine varemærker.

Desuden har både musik- og nyhedsappen fået en opstramning både visuelt og i brugerfladen.

Redesign af musik-appen. (Foto: Nicolai Franck © dr)

På sin vis er iOS 10 ‘bare’ en kærkommen opfrisker af det eksisterende styresystem, men samtidig vil nogle af de nye tiltag formentlig hurtigt få iOS 9 til at virke gammelt - i hvert fald for dem der har en af de nyeste iPhones..

5. Foto-appen bliver kunstigt intelligent

Går man lidt mere i detaljen, har nogle af de vigtigste apps også fået en make over.

Fx er det tidligere nævnte ‘deep learning’ også blevet stærkt integreret i foto-appen.

Ansigtsgenkendelse og en ny forståelse af objekter gør, at man med stemmesøgning nemmere skal kunne finde de billeder, man gerne vil se på Apples telefoner og tablets.

Et eksempel på hvad det kan bruges til er at sige til Siri: “Vis mig billeder fra Berlin i 2015, hvor der er en hund”. Og foto-appen vil (i princippet) vise dig lige netop de billeder.

Computer-algoritmer sorterer nu også fotoalbums i forskellige kontekster, som foto-appen ikke kunne før, som fx at samle billeder, der er taget på stranden eller i bjergene.

Apple prøver altså i høj grad at følge Google Fotos’ fodspor, dog med den helt afgørende forskel, at det hos Apple foregår direkte på telefonen eller iPad’en, mens det hos Google foregår i skyen.

Som tidligere nævnt forsøger Apple altså at komme med på vognen med kunstig intelligens, uden at det går udover kundernes privacy.

Minder og ansigter i foto-appen. (© Apple)

Foto-appen har også fået en ny funktion Apple kalder ‘minder’. Minder samler - igen baseret på den nytilførte kunstige intelligens - billeder og videoer fra ferier, særlige dage eller med bestemte familiemedlemmer på, og kan automatisk lave en lille film ud af dem, som er lige til at dele.

6. iMessage bliver voldsomt udvidet

Den app der blev mest tid på at gennemgå under mandagens to timer lange presseevent var iMessage.

Besked-appen bliver sprængfyldt med nye funktioner, som fx. muligheden for at animere teksten for at give den mere ‘vægt’, sende beskeder der overtager hele skærmen eller gemme tekst og billeder bag en ‘usynlig blæk’, modtageren skal skrabe væk, før indholdet dukker op.

Og så bliver emojis tre gange større, så man bedre kan afkode, hvad det egentlig er, de skal forestille

Et par af de nye funktioner i iMessage. (© Apple)

Samtidig åbner Apple - som tidligere nævnt - platformen op, så andre app-udviklere kan lave apps, der kan bruges inde i iMessage.

Det giver fx mulighed for at tilføje tonsvis af forskellige klistermærker eller de allestedsnærværende gif’er, og dermed kan brugeroplevelsen altså udvides markant.

Selvom nogle måske vil mene, at den æstetiske pris er (for) høj ved at lukke klistermærker og tredjeparts apps ind, så er det reelt set det eneste Apple kan gøre, hvis de ønsker at iMessage på den lange bane skal klare sig mod Facebook Messenger, Snapchat og ikke mindst den i Kina ultrapopulære WeChat.

Disse platforme er blandt andet vildt populære, fordi de er fleksible og for længe siden har droppet tanken om, at besked-kommunikation blot er tekst.

7. Kan din iPhone eller iPad opdateres?

Som altid, når der kommer nye styresystemer, så er der ældre modeller af Apples telefoner, tablets og computere der ikke kan opdateres.

Kort fortalt: Har du en iPhone 5 eller nyere, en iPad 4 eller nyere, en iPad Mini 2 eller nyere, eller en iPod sjette generation kan du få iOS 10 (og som tidligere nævnt skal du altså have en iPhone 6s for at kunne gøre brug af 3D Touch-funktionerne).

For Mac kan følgende computere køre det næste styresystem macOS Sierra:

MacBook Pro (2010 eller nyere), MacBook Air (2010 eller nyere), Mac Mini (2010 eller nyere), Mac Pro (2010 eller nyere), MacBook (Ultimo 2009 eller nyere), iMac (Ultimo 2009 eller nyere)

Og ja, det der før hed OS X, hedder nu macOS, så det er bedre i tråd med navnene på Apples andre styresystemer.

8. Siri får heftig saltvandsindsprøjtning

Taleassistenten Siri spillede som allerede nævnt en central rolle i Apples præsentation.

Først og fremmest åbner Apple op for at tredjepartsudviklere kan bruge Siri.

Det betyder, at man fx vil kunne sige “Hej Siri, ring til mor på Skype” eller “Bestil en Taxa med 4x35”, hvis altså de to ovennævnte apps vælger at understøtte Siri.

Talestyring overgår altså fra kun at fungere i få udvalgte Apple-apps til at kunne bruges som en integreret del af brugeroplevelsen. Der er dog stadigvæk begrænsninger for hvilke type apps, der kan få lov at bruge Siri.

Derudover kommer Siri også til Mac, og Apple følger altså her i Microsofts spor, der allerede har sin taleassistent Cortana integreret på PC (Microsofts assistent findes dog ikke på dansk.)

Siri er samtidig blevet en del klogere. Hun kan forstå mere abstrakt tale som “Vis mig de filer jeg har arbejdet på sammen med Peter” eller “Vis mig billeder fra ferien i Italien sidste sommer”.

9. Integration mellem Apple-dimser bliver endnu stærkere.

Et tilbagevendende tema de sidste mange gange Apple har fremvist nye styresystemer, er den tiltagende integration mellem de forskellige Apple-enheder.

Denne trend fortsætter Apple i høj grad.

Apple Watch vil fremover automatisk kunne låse din Mac op, hvilket overflødiggør, at du skal taste et kodeord for at bruge din computer.Det lader sig gøre, fordi du allerede har valideret, at ‘du er dig’ på uret, og det derfor anses som værende en sikker log-in-metode.

Apple lancerede også noget de kalder ‘universal clipboard’. Funktionen gør det muligt at kopiere tekst på din iPhone og indsætte teksten på din Mac eller omvendt.

Altså flere grunde til at forsøge at få kunderne til at lukke sig inde i et Apple-univers.

10. Alle apps skal fremover sende information over en krypteret forbindelse

Apple strammer også privacy-skruen over for app-udviklerne.

Fra 1. januar 2017 vil det være påkrævet, at alle apps der forbinder til en webservice sender informationen via en sikker forbindelse.

Med andre ord skal data sendes via https og ikke http. S’et står for secure og betyder, at data, der bliver sendt, er krypteret.

Https vises ofte i en browser med ikonet af en lille hængelås og skal altid være synligt, hvis du fx logger på din netbank.

11. Apple-uret var designet helt forkert

En af de største overraskelser Apple viste frem var det næste styresystem til Apple Watch, watchOS 3.

Og ja, det var ganske ventet de ville vise det frem. Det overraskende var, at de har ændret brugerfladen temmelig dramatisk.

Mellem linjerne siger Apple altså, at deres første bud på hvordan et smart-ur skulle være - og hvordan det skulle bruges - var ganske forkert.

Apps der åbner særdeles langsomt skulle være elimineret i watchOS3, siger Apple. (© Apple)

En nærmest uoverstigeligt problem er, at apps loader så usandsynligt langsomt, hvilket har resulteret i, at mange brugere så godt som ikke bruger apps.

Dette skulle ifølge Apple være fuldstændig elimineret nu, fordi apps automatisk loader i baggrunden. Firmaet havde endda selvindsigt nok til at vise - og joke med - hvor langsomt det går, med det nuværende styresystem.

En ny dock skal samtidig gøre det hurtigere - og mere ligesom på iPhone - at skifte mellem apps. Applikationerne kan vise liveopdateret information, mens man bladrer igennem dem, så man ikke behøver at åbne appen for at se seneste nyt, de gemmer på - igen fordi de loader i baggrunden.

Om det er nok til at puste nyt liv i Apple Watch, må vi også vente med at vurdere, til vi har prøvet watchOS 3.

De første røster, fra dem der har prøvet en tidlig beta-udgave, er dog umiddelbart, at det er et skridt i den rigtig retning.

Du må (måske) vente til efteråret

Apples nye styresystemer bliver officielt sendt ud til efteråret.

iOS 10 og macOS Sierra, kan dog hentes i en betaudgave fra juli.

Dog skal man være opmærksom på, at det er på eget ansvar at bruge beta-software. Der vil forekomme fejl - fx apps der crasher - og beta-opdateringer kan også gå hårdt ud over batteritiden.

FacebookTwitter