123456 og andre dårlige kodeord topper stadig hitlisten

Trods hackere, identitetstyveri og andre ubehageligheder, vælger mange fortsat kummerlige kodeord. Er dit kodeord 'password', så læs med her.

Nettets brugere vælger stadig dårlige kodeord, viser ny liste. (Foto: Pichi Chuang © Scanpix)

123456, password og qwerty.

Sådan lyder tre af de meget hyppigt anvendte og helt afsindigt sløje kodeord, som nettets brugere fortsat vælger, når de skal beskytte deres data på nettets tjenester.

Det viser den årlige opgørelse fra selskabet SplashData, der for femte år i træk har analyseret data om folks logins og kodeord til alskens forskellige tjenester og sammensat en liste over de mest brugte kodeord, der over en bred kam er helt afsindigt lette at gætte, hvis man vil have adgang til andres Facebook-profil, mailkonto eller andet.

Listen over de mest populære kodeord har ikke rykket sig meget i forhold til tidligere år - og det er således stadig kodeord som '123456', 'welcome' og '1111' der tager placeringen blandt de 25 mest brugte kodeord.

Således har utallige historier om hackerangreb, identitetstyver, digitalt privatliv og net-spioner altså ikke formået at flytte meget ved populariteten af de lette kodeord, som folk over en bred kam også foretrak for år tilbage.

SplashData har som de tidligere år baseret listen på lækkede data, selskabet har fundet på nettet, der typisk kan stamme fra hackerangreb eller sløseri.

Tre gode råd om bedre kodeord

1. Brug lange kodeord med forskellige tegn

2. Genbrug aldrig kodeord

3. Øv dig i at bruge en kodeordshusker som Lastpass eller Dashlane.

Selskabets egne anbefalinger er at bruge komplekse kodeord på mere end 12 tegn, aldrig at genbruge kodeord fra tjeneste til tjeneste, og så at bruge en kodeordshusker.

Kodeordshuskere er der de senere år kommet flere og flere af, og de er tilmed rimelig lette at benytte, og kan også generere kompleks kodeord for en. Kendte tjenester er Lastpass, Dashlane, 1Password og et væld af andre, der er skåret over stort set samme læst: Programmet laver og husker dine kodeord - og det eneste, du skal huske, er det kodeord, du opretter for at komme ind i kodeordshuskeren.

Nogle vil måske bekymre sig om at have alle sine kodeord samlet på eet sted, men hvis alternativet er kodeord som '123456', vil man nok være bedre tjent med at bruge en krypteret, professionel kodeordshusker som fx. Lastpass.

Gode kodeord yder dog ikke beskyttelse mod dårlig sikkerhed hos de tjenester, man benytter.

Top ti over mest brugte kodeord

  1. 123456
  2. password
  3. 12345678
  4. qwerty
  5. 12345
  6. 123456789
  7. football
  8. 1234
  9. 1234567
  10. baseball