Facebooks onde ånd, den østrigske Facebook-kritiker Max Schrems, har nu fået over 20.000 Facebook-brugere til at deltage i det bebudede gruppesøgsmål mod den amerikanske gigant. Det meddeler Schrems organisation, Europe Vs. Facebook, der nu varsler midlertidigt stop for nye deltagere i den tilsyneladende yderst populære retssag.
Når søgsmålet rammer 25.000 deltagere, skal man således skrive sig op på en venteliste for at få lov til at deltage i retssagen. Europe vs. Facebook kræver en erstatning på 500 euro per bruger.
Gruppesøgsmålet mod Facebook er den østrigske jurastuderende Max Schrems seneste tiltag i en årelang kamp for få Facebook til at være mere åbne om, hvad der foregår i maskinrummet hos det sociale medie.
Søgsmålet dækker over en lang række forhold, herunder overvågning af brugerne via 'synes godt om'-knapper på tværs af hele internettet, udlevering af oplysninger om brugerne til den amerikanske efterretningstjeneste NSA og om brug af folks data uden tilstrækkeligt samtykke.
Vundet flere kampe
Dertil kommer flere andre punkter, hvor Schrems mener, at Facebook forbryder sig mod EUs regler på området.
Schrems og hans gruppe Europe Vs. Facebook har været aktive siden 2012, hvor østrigeren fik held med en aktindsigt i, hvilke data Facebook havde om ham. Det viste sig at være et over 1.200 sider langt dokument med data, han slet ikke vidste, at Facebook havde - samt masser af data, han ellers troede, han havde slettet.
Kampen for at få Facebook til at rette ind efter europæisk lov har kastet flere sejre af sig for den dengang 24-årige Max Schrems, der blandt andet har medvirket til at få det irske datatilsyn til at stille skarpt på Facebooks omgang med data, samt en meget omtalt sag om et register over europæernes ansigtstræk, som Facebook blev påbudt at slette.
Påstand: Irland er for glade for arbejdspladserne
Facebooks hovedkvarter uden for nordamerika ligger i Dublin i Irland, og Schrems har tidligere hævdet, at de irske myndigheder gør alt for lidt for at regulere Facebook, fordi landet er glade for de arbejdspladser, de amerikanske tech-giganter skaber i Dublin.
EU ventes næste år klar med et sæt nye regler for databeskyttelse i EU, der skal skærpe borgernes rettigheder overfor blandt andet nettets giganter, ligesom at debatten i kølvandet på afsløringerne af NSA overvågning af internettet har skabt øget fokus på datasikkerhed.
Sagen er dog langt fra den første balladesag om Facebooks dataindsamling, der tidligere har modtaget skarp kritik fra den amerikanske forbrugerbeskyttelsesmyndighed, FTC i sager om omgangen med brugernes data. Facebook gav i den forbindelse store indrømmelser overfor FTC, men altså fortsat ikke nok til at tilfredsstille organisationen Europe Vs. Facebook og Max Schrems.
Opdatering 14:00: Grænsen for 25.000 deltagere i søgsmålet er nu nået, og man kan ikke længere skrive sig op til at deltage, men kun komme på venteliste.