3 apps der giver dine gamle fotos nyt liv

Er du klar på en daglig foto-tur ned ad 'memory lane'? Så er her tre gode bud på, hvordan det klares i en håndevending.

Det er nemt - og ofte sjovt - at genopleve sine gamle billeder. (© Google)

Smartphonen op ad lommen... skyd, skyd, skyd, skyd. På få sekunder er du blevet fire, fem seks billeder rigere - og med tiden fylder mange tusinde billeder din mobil.

Men hvor godt går det lige med at få de gamle billeder set igen?

Her er tre apps, der på en superenkel måde lader dig genopleve dine gamle fotos.

Timehop

(© Timehop)

Timehop er en app til iPhone og Android, der hver dag lader dig genopleve dine billeder taget på præcis denne dag året før eller for flere år siden. Du kan selv vælge, om det kun skal være billeder fra din telefon, eller om det også skal være billeder fra Facebook og Instagram.

Du kan tilmed få Timehop til at minde dig om hvad du tweetede for et år siden, og Android-brugere kan også genopleve deres tekstbeskeder, når beskederne har jubilæum.

Du vælger selv, om du vil have din daglige dosis af nostalgi som en pushbesked på telefonen, eller sendt via email til din indbakke.

En sjov funktion i Timehop er muligheden for at lave før/efter billeder. Ved siden af alle billeder er der en 'then/now' knap. Trykker du på den, aktiverer du kameraet, og skærmen bliver todelt.

På venstre side er det gamle billede, og på højre side er det aktive kamera. Så kan du bare skyde løs og dele hvordan din frisure, dine børn, eller dine venner har ændret sig siden sidste år eller året før.

Timehop kan også installeres på Mac og Windows, så billeder fra computeren bliver inkluderet i dit daglige foto-fix på mobilen.

Hvis du kun bruger appen på telefonen, kan du nøjes med at bruge dit telefonnummer til at tilmelde dig. Vil du også gøre brug af desktop-appen, skal du synkronisere via Facebook.

Google Fotos

Bruger du Googles nye foto-app, der blot hedder Google Fotos, så har selskabet netop introduceret en lignende funktion, der på engelsk hedder 'rediscover this day'.

Når man åbner appen, eller logger på Google Fotos på nettet, vil man fremover hver gang blive mødt af sine jubilæumsbilleder.

Det foregår via den tilhørende assistent, der serverer små "kartotekskort" i samme stil som Google Now.

Hos Google er løsningen - som ofte - lidt mere intelligent. Her vil du nemlig ikke blive mødt af alle billeder, du har taget den pågældende dag, men kun udvalgte billeder, som Google mener er relevante for dig at genopleve. Google prøver altså med computer-magi at udvælge det bedste af det bedste.

Typisk vil billeder af mennesker være i højsædet, mens skærmbilleder (screenshots) helt bliver sorteret fra (det bliver de i øvrigt også med Timehop).

Google adskiller sig også ved at pakke de udvalgte billeder ind i små collager eller i animationer, der naturligvis kan deles, hvis man ønsker det.

Memoir

Bor du i en verden, hvor der kun eksisterer iPhone og Mac, så er Memoir også en habil mulighed.

Memoir minder på mange måder om Timehop.

Her kan du også tilføje billeder fra Facebook, Instagram eller Dropbox, ligesom du naturligvis kan hente billeder lokalt fra din iPhone eller Mac.

Til gengæld sorterer den ikke skærmbilleder fra, og det er lidt en streg i regningen. På den anden side forsøger den ikke at gøre sig klog på, hvad du gerne vil genopleve. Så det afhænger nok mest af temperament, hvad man synes bedst om.

Memoir adskiller sig hovedsaligt fra de to andre ved at være tænkt som en slags 'mini socialt netværk'. Udover at du kan tilføje venner, du nemt kan dele dine billeder med, så ved Memoir (baseret på billedernes metadata - fx. dato, tid og placering) også dine venner har taget billeder ved en begivenhed, du også har været til.

Hvis det er tilfældet, kan man med et enkelt tryk bede sine venner om at få deres billeder, så man får en fælles pulje af fotos fra den samme begivenhed.

Selve brugeroplevelsen i Memoir, med dagligt at gense og dele sine billeder, er designet til iPhone. Men det kan lade sig gøre at se små udgaver af sine fotos på Mac via en lille tilføjelse i menu-baren i toppen af skærmen.

Det med småt

Privacy: Ingen af de tre apps koster penge (hvilket ikke er det samme som at de er gratis).

Googles "gratis" forretningsmodel burde være kendt for de fleste - de laver af dine data og tilhørende reklamer.

Både Timehop og Memoir lover højt og helligt, at alle dine data er dine og satser begge på, at de, i takt med at deres brugerskare vokser, finder en forretningsmodel - enten via reklamer eller ved at tilbyde ekstra features mod betaling.

Facebook
Twitter