Vi hører en masse om små smarte 3D printere, der kan lave stort set alt i plastic hjemme på skrivebordet for næsten ingen penge. Men virkeligheden er måske anderledes.
- Meget af det, der bliver sagt om 3D printing, er overdrevet, sagde den administrerende direktør for Autodesk - Carl Bass - på en konference i denne uge.
Det kan synes som en mærkværdig udtalelse fra direktøren i et firma, der lige har annonceret sin egen 3D printing platform kaldet Spark og i øvrigt laver softwarepakker til designere, der bruger 3D printere.
Men Carl Bass hentyder kun til de mange hobby 3D printere, som dukker op i disse år. Dem vi kan lege med på flere danske biblioteker eller i hackerværksteder.
3D print vil revolutionere industri
Han mener, at den del af industrien bevæger sig langsommere, end vi har troet. Til gengæld er der store muligheder i industriproduktion.
- Her kommer 3D printere virkelig til at gøre en forskel, hævder Carl Bass.
Her er han helt på linje med Geoffrey Doyle, der er direktør i Growshapes i Silicon Valley. Han håber, at skabe et miljø, hvor iværksættere indenfor 3D print kan bringes sammen med risikovillige investorer.
Geoffrey Doyle besøgte konferencern MakerDisrupt, som Innovation Center Danmark arrangerede i Bella Centret, og han anser de små skrivebords 3Dprintere for sjove og rigtig gode til at lave hurtige prototyper, men ikke gode til at lave færdige produkter med salg for øje.
Tandbøjler og kunstige hofter
- Den kommercielle side af 3D printing har i 30 år primært været brugt til at lave prototyper, fordi det er en fremragende teknologi til at få produkter hurtigt ud på markedet. Og det handler ikke kun om almindelige forbrugerprodukter men også high end produktion. For eksempel er teknologien udbredt inden for luftfartsindustrien til dele af fly, i tandlæge branchen til bøjler og kroner og i medicinal industrien til høreapparater, kunstige knæ, knogler og hofter, siger Geoffrey Doyle.
I USA har firmaet Alliant Technologies haft stor succes med at lave individuelt tilpassede og 3D printede tandbøjler til deres kunder. Kunderne er ikke klar over at den gennemsigtige tandbøjle er 3D printet - de oplever kun, at bøjlen passer perfekt til deres mund og nærmest usynlig.
Silicon Valley gider ikke 3D print
- Det overraskende er, at der faktisk ikke foregår så meget på området for 3D print i Silicon Valley. Derovre taler de mest om software apps, mobile platforme, big data, cloud computing og biotek eller medicinsk udstyr, siger han, der tror på, at 3D printing som teknologisk platform har et enormt potentiale, der kan ændre både arbejdsgange, produkter og design radikalt.
Det skyldes først og fremmest at Silicon Valley er bygget op omkring en gruppe af investorer, der er en del af miljø, som taler i milliard beløb og i den sammenhæng er 3D printing stadig et meget lille område, som slet ikke kan tilbyde de samme afkast på investeringer, som for eksempel sociale medier eller big data.
- 3D printing er for småt til at kunne tiltrække folk, der vil investere hundredevis af millioner dollars. Og derfor er der heller ikke mange iværksættere på feltet. Men det er så småt ved at komme igang, siger Geoffrey Doyle.
Der er langt til et folkeligt gennembrud
Han sammenligner det med pc markedet, der først tog fart i 1980, da der var en million pc'ere ude hos brugerne. I dag er der solgt omkring 100.000 af små 3D printere. Set i det lys er vi stadig et stykke vej fra et folkeligt gennembrud for 3d printere i hjemmet. Hvilket også betyder, at de printere vi i fremtiden kommer til at have derhjemme vil være adskillige generationer bedre og biligere end dem, vi kan købe i dag.
Geoffrey Doyle mener, at vejen til hjemmet kommer til at gå gennem uddannelse og spil. Børnene vil lære at bruge 3d print i skolen, og der vil blive udviklet spil til 3D print, og så vil børn ønske sig en 3d printer til hjemmebrug og forældrene vil adlyde.
Lav spil til 3D printere
Det er ikke svært at forestille sig 3D printet legetøj, men kan man virkelig forestille sig, at 3D printere bliver en del af en spil revolution, som vi har set på computere og smartphones?
- Tænk på Angry Birds. Det finske smartphonespil kunne ikke laves før smartphonen havde nået et vist niveau, der gjorde det muligt. Da iPhonen og Android blev lanceret lukkede det feltet op for en masse nye virksomheder, som for eksempel finske Rovio, der laver Angry Birds, siger han.
Han peger på MakerBot, der er markedsleder på 3D printere til skrivebordet. De er begyndt at lave deres eget indhold, som de sælger i deres egen butik.
Nye virksomheder vil erobre markedet
De mere traditionelle gamle virksomheder vil være bekymrede omkring ophavsret og ganske som det sket i musik-, film-, og avisbranchen, så vil de være noget mere fodslæbende og konservative, når det handler om at slippe deres brands løs i et 3D print univers.
Geoffrey Doyle vil gerne lokke de etablerede virksomheder med erfaring inden for 3D print ind i folden, så de kan ideudvikle sammen med og investere i de nye muligheder, som ligger udenfor deres traditionelle forretningsområde.
- Er de etablerede virksomheder først med i legen, så bliver det også attraktivt for risikovillige investorer at komme med deres penge, fordi der er en mulighed for, at de kan sælge en iværksættervirksomhed til et etableret firma og få investeringen forrentet og hjem igen med mindre risiko, siger han.
Design som Moder Natur
Hvis man vil være med i et fremtidigt eventyr indenfor 3D, så skal man ifølge Geoffrey Doyle satse på software, der er nemmere at bruge for almindelige mennesker. Man skal også tænke over at designe indhold til 3D print - hvilke produkter er folk og virksomheder interesseret i at printe - og hvad kan betale sig? Hvad hardware angår - altså selve printeren, så mener han, at udviklingen går langsommere, end vi forventer. Efter 30 år så laver en 3D printer basalt set stadig det samme - eneste flaskehals er hastigheden og muligheden for at skalere op til produktion i større antal.
- Tænk på el-biler - hvorfor laver vi dem så de ligner gammeldags benzinbiler? Det er udelukkende, fordi samfundet forventer at sådan ser en bil ud, siger han.
Med 3D print kan vi skabe strukturer, som ikke var mulige at skabe med svejsemaskiner, forme eller andre industriel teknik. Vi kan kigge på biologiens verden og hente inspiration dér.
- Det handler om at bruge mere organiske strukturer, som er skabt af milliarder af års evolution. Dem kan vi nu efterligne. Så hvorfor blive ved med at tænke i firkantede kasser, når vi fx kan hente inspiration til en ny benzinpumpe i naturen?, spørger Geoffrey Doyle.