3D-printede fødevarer skal lokke børn og ældre til fadet

En 3D-printet gulerod formet som en stjerne skal lokke kræsne børn til at spise grøntsager.

Ældre med tyggevanskeligheder og kræsne børn skal inviteres til middagsbordet med sunde og spiseværdige måltider. Her har man eksempelvis 3D-printet en gulerod. (Foto: Thomas Vilhelm)

VIDENSKABSBILLEDET

Hvad siger du til at spise en stjerneformet gulerod?

"Haps", sagde 17 ud af 21 børnehavebørn, da de fik muligheden for det i et forsøg fra Teknologisk Institut.

Og nu har instituttet anskaffet sig sin første 3D-fødevareprinter, som skal eksperimentere med teknologien indenfor avanceret fødevarefremstilling.

Målet er bedre produktudvikling i fødevareindustrien og sundere og mere spiseværdige måltider til fx børn, ældre og syge.

- 3D-print af fødevarer kan forstærke udvikling og innovation indenfor dansk fødevareudvikling. Teknologien er ikke et mål i sig selv, men ligesom 3D-print i plastik og metal bruges til produktudvikling indenfor industrien, kan 3D-print også bruges til produktudvikling indenfor udvikling af nye fødevarer, siger specialist Mia Fiilsøe Falkeborg fra Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Flere grøntsager og mere tyggevenlige retter

Med 3D-print vil instituttet udvikle skræddersyede fødevarer, som kan få børn til at spise flere grøntsager eller forbedre sundhedstilstanden hos syge og for ældre, som er truet af underernæring.

- 3D-print ændrer ikke ved næringsindholdet af råvaren. På hospitaler er der et potentiale for at kunne skræddersy måltider til patienterne i forbindelse med behandlingsforløb, og ældre, som er truet af underernæring pga. tygge- eller synkebesvær, vil kunne få stort udbytte af 3D-printede måltider. Samtidig kan printede grøntsager være et godt alternativ til børn, som ikke vil spise grøntsager, siger Mia Fiilsøe Falkeborg.

Ud over 3D-print til børn, syge og ældre tænker Instituttet også globalt med 3D-print af fødevarer til gourmetrestauranter og specialdesignede fødevarer til militæret, rumfartsteknologien og til private hjem.

Tidligere har 3D-printede fødevarer særligt været koncentreret om bl.a. kager, som man kan lave meget fine og detaljerede med en 3D-printer.

Men der har også været eksempler på kød, som man har forsøgt at 3D-printe. Det er dog noget sværere at printe biologisk materiale, end det er at printe eksempelvis kagedej og grøntsagsmos.

Facebook
Twitter