VIDENSKABSBILLEDET
Hvad siger du til at spise en stjerneformet gulerod?
"Haps", sagde 17 ud af 21 børnehavebørn, da de fik muligheden for det i et forsøg fra Teknologisk Institut.
Og nu har instituttet anskaffet sig sin første 3D-fødevareprinter, som skal eksperimentere med teknologien indenfor avanceret fødevarefremstilling.
Målet er bedre produktudvikling i fødevareindustrien og sundere og mere spiseværdige måltider til fx børn, ældre og syge.
- 3D-print af fødevarer kan forstærke udvikling og innovation indenfor dansk fødevareudvikling. Teknologien er ikke et mål i sig selv, men ligesom 3D-print i plastik og metal bruges til produktudvikling indenfor industrien, kan 3D-print også bruges til produktudvikling indenfor udvikling af nye fødevarer, siger specialist Mia Fiilsøe Falkeborg fra Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.
Flere grøntsager og mere tyggevenlige retter
Med 3D-print vil instituttet udvikle skræddersyede fødevarer, som kan få børn til at spise flere grøntsager eller forbedre sundhedstilstanden hos syge og for ældre, som er truet af underernæring.
- 3D-print ændrer ikke ved næringsindholdet af råvaren. På hospitaler er der et potentiale for at kunne skræddersy måltider til patienterne i forbindelse med behandlingsforløb, og ældre, som er truet af underernæring pga. tygge- eller synkebesvær, vil kunne få stort udbytte af 3D-printede måltider. Samtidig kan printede grøntsager være et godt alternativ til børn, som ikke vil spise grøntsager, siger Mia Fiilsøe Falkeborg.
Ud over 3D-print til børn, syge og ældre tænker Instituttet også globalt med 3D-print af fødevarer til gourmetrestauranter og specialdesignede fødevarer til militæret, rumfartsteknologien og til private hjem.
Tidligere har 3D-printede fødevarer særligt været koncentreret om bl.a. kager, som man kan lave meget fine og detaljerede med en 3D-printer.
Men der har også været eksempler på kød, som man har forsøgt at 3D-printe. Det er dog noget sværere at printe biologisk materiale, end det er at printe eksempelvis kagedej og grøntsagsmos.