6 ting du skal vide om Apples milliardkøb af Beats

Hvad får Apple for 16,5 milliarder kroner? Vi går bag om købet af Beats Electronics.

Apple har købt Beats for ca. 17 milliarder kroner. Udover høretelefoner og en musikstreamingtjeneste, får Apple også Beats to stiftere Dr. Dre og Jimmy Iovine med i købet. (Foto: EDUARDO MUNOZ © Scanpix)

Apple købte i forgårs Beats Electronics for 3 milliarder dollars (16,5 milliarder kroner).

Og selvom Apples bugnende pengekasse indeholder i omegnen af 150 milliarder dollars, så er der tale om en stor handel.

Her er 6 ting du skal vide om handlen:

1. Største Apple-køb nogensinde

3 milliarder dollars er det uden sammenligning største beløb Apple har betalt for et andet firma. De 2,6 milliarder dollars bliver betalt kontant, mens de sidste 400 millioner dollars bliver betalt som aktier.

Beløbet er ca. 7 gange højere end Apples hidtidige rekord, som blev sat for næsten 20 år siden, da Apple i 1996 købte computerfirmaet NEXT, med det klare formål at bringe Steve Jobs tilbage til Apple.

2. Beats Music har få abonnenter - høretelefonerne sælger godt

Beats Electronic blev stiftet i 2008 af Dr. Dre og Jimmy Iovine.

Firmaet har tre hovedforretninger: Høretelefonerne 'Beats by Dr. Dre', musiksoftwaren 'Beats Audio' og musikstreamingtjenesten 'Beats Music'.

Beats by Dr. Dre sidder på 50 procent af markedet for high-end høretelefoner, men har ofte fået skudt i skoene, at de ikke lyder godt nok til at retfædiggøre deres høje pris.

Streamingtjenesten Beats Music blev lanceret i januar i år, og har ifølge Jimmy Iovine 250.000 abonnenter (Spotify har til sammenligning 10 millioner betalende kunder).

Et dokument som blev offentliggjort tidligere på måneden viser, at Beats Music angiveligt skulle have en favorabel aftale med musikbranchen, med hensyn til hvor meget sangskriverne bliver betalt, per gang en sang bliver streamet.

Med de udtalelser der indtil videre er kommet fra Apple, virker det til, at streamingtjenesten er det af de tre forretningsområder, som Apple er mest interesseret i.

Selvom salg af musik via iTunes stadig er særdeles rentabel for Apple, så begynder det så småt at stagnere, blandt andet fordi musikstreaming vokser.

3. Beats fortsætter under eget navn

Beats kommer til at fortsætte under eget navn.

Dette er helt usædvanligt for Apple, der normalt altid integrerer de firmaer og services de køber i deres egne produkter.

Beats Music vil forblive tilgængelig på både Android og Windows Phone.

4. Apple hyrer folk der er stærke til at opbygge brands

Udover at få fingre i streamingtjenesten, så er en af de centrale grunde til at Apple har betalt så mange penge for Beats angiveligt, at få de to stiftere Dr. Dre og Jimmy Iovine til at træde ind i centrale roller hos Apple.

De har med stor succes formået at få store høretelefoner til at blive in og har opbygget et populært brand uden at bruge mange penge på marketing. I stedet har de i høj grad brugt product placement, hvor de har fået stjerner indenfor sport og musik til offentligt at bære deres høretelefoner.

Iovine og Dre følger i fodsporene på flere andre højtprofilerede folk Apple har ansat de seneste års tid, med baggrund indenfor mode og markante brands. Disse tæller blandt andet Burberrys nu forhenværende direktør, Angela Ahrendts, og tidligere direktør for Yves Saint Laurent, Paul Deneve.

5. Jimmy og Dre skal videreudvikle Apples musikforretning

Mens mange nok kender Dr. Dre som musikproducer, hiphop-stjerne og entreprenør, så er hans makker i Beats-imperiet, Jimmy Iovine, ikke lige så kendt i den brede offentlighed.

Men Iovine har været en markant personlighed i musikbranchen igennem en lang årrække.

Han er medstifter af pladeselskabet Interscope Records, som senere hen er blevet lagt sammen med to andre pladeselskaber og nu hedder Interscope Geffen A&M, med Iovine som bestyrelsesformand.

Han har også været involveret i flere film, blandt andet Eminem-filmen '8 mile', som han var producer på.

Både Iovine og Dre kommer til at arbejde for Apple fuld tid - i første omgang med de noget særlige titler Jimmy & Dre.

Det er ikke offentligt meldt ud, præcist hvad deres roller bliver, men det forventes, at de får ansvar for videreudviklingen af Apples musikforretning, og Iovine menes også at skulle forhandle aftaler på plads med film og TV-industrien i Hollywood.

At Iovine skal være bindeled mellem Apple og Hollywood stemmer fint overens med, at han har oplyst, at han bliver boende i Los Angeles. Så selvom at Iovine bliver højt placeret i Apples organisation, kommer han ikke til at have sin daglige gang i Apples hovedkvarter i Cupertino i det nordlige Californien - det samme vil nok gøre sig gældende for Dre.

6. Ingen tilfældighed at Apple bruger så mange penge på Beats

Hvis man tror, at handlen mellem de to firmaer er kommet i stand ved et tilfælde, kan man godt tro om igen.

Iovine var venner med Apple-stifter Steve Jobs, og var en central person i forhandlingerne mellem Apple og musikbranchen tilbage i starten af 00'erne, da Apple, som det første firma, fik lov til at sælge de store pladeselskabers musik digitalt som enkeltstående sange til 1 dollar stykket.

Eddy Cue, som er nuværende Vice President for Internet Software and Services hos Apple, sagde i et interview umiddelbart efter offentliggørelsen af Apples køb af Beats, at han og Iovine har forsøgt at få et samarbejde op at stå i mere end ti år.

Så uanset om de 3 milliarder dollars - som mange analytikere vurderer - er for mange penge i forhold til hvad Beats reelt er værd, så er der altså ikke noget tilfældigt ved, at det lige netop er Beats og Iovine (og Dre), som Apple har valgt at investere så mange penge i.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk