Aarhus-studerende bygger 50 3D-printere

BILLEDER Ideerne bobler, når der nørdes igennem på AU Engineering hver fredag i januar, hvor højteknologiske 3D-printere ser dagens lys.

Fredag eftermiddag og frem til midnat bliver der nørdet på Aarhus Universitet, når flere end 65 studerende og nogle få undervisere samles og i mange timer bygger 3D-printere på livet løs.

De studerende kommer fra forskellige uddannelser som ingeniørvidenskab, kemi, fysik og nanoscience, og de deler drømmen om at omdanne deres hjem til en højteknologisk legeplads ved hjælp af en selvbygget 3D-printer.

- Der hersker en larmende stilhed forstået på den måde, at alle er dybt koncentreret om at bygge. Det eneste, der larmer, er, når de taler med hinanden, hjælper hinanden og taber lidt værktøj. Der er en ekstrem intens stemning af nørderi, siger lektor ved Institut for Ingeniørvidenskab Mogens Hinge.

De studerende tænker ud af boksen

Mogens Hinge har sammen med Samuel Alberg Thrysøe og Jakob Ege Friis fået ideen til byggeværkstedet. De har med hjælp fra open source-kilder designet en 3D-printer, der er meget robust og driftssikker, og sørget for tegninger og byggevejledninger, som de studerende følger.

Iderigdommen er dog stor, for der er allerede kommet 4-5 større ændringer i vejledningen, fordi de studerende har fundet på smartere måder at gøre tingene på.

- Det er lige nøjagtig det, vi vil have. Der er en anden intensitet, gåpåmod og iderigdom blandt de studerende, end vi normalt ser, når vi går rundt med dem i laboratoriet og fortæller dem, hvordan de skal arbejde, siger Mogens Hinge.

- Det er et vildt engagement, de studerende viser, og vi er meget overrasket over det. Det er virkelig, virkelig nørdet, siger han.

3D-printerne skal åbne for kreativiteten

Selv om de studerende har adgang til 3D-printere på laboratoriet, er der flaskehals omkring dem. For der er en tendens til, at man udtænker stadig flere geniale løsninger til ting og sager.

3D-printerne skal dog ikke som sådan løse kapacitetsproblemet på laboratoriet, forsikrer Mogens Hinge. Det handler mere om at få de studerende til at tænke nyt derhjemme og blive ekstra seje til teknologien.

- Jeg håber, at min kreativitet slet ikke rækker til, hvad de finder på at printe, siger Mogens Hinge.