Ægte førerløse biler på vej til Californien

Myndighederne i Californien vil tillade test af biler helt uden chauffør på offentlig vej. De nye regler forventes at træde i kraft i 2018.

(© Waymo)

Førerløse biler helt uden rat, speeder og bremse, og med to passagersæder foran, kan inden længe blive et syn på vejene i Californien.

Staten, som huser en perlerække af verdens største teknologifirmaer, vil nu lempe på reglerne for test af køretøjer, som er 100 procent styret af en computer - med andre ord ægte førerløse biler.

I et forslag til ny lovgivning på området lægger California Department of Motor Vehicles nu op til, at det skal være muligt at teste robotbiler på offentlig vej, uden der er mennesker i bilen. Dog skal der til alle tider være en ‘remote operator’, hvilket er defineret som en person, der på afstand kan kommunikere med køretøjet, men som ikke nødvendigvis kan overtage styringen fuldt ud.

De nye regler er et markant skift fra de nuværende, der kræver, at der altid sidder en person klar bag et traditionelt rat til at gribe ind. Bilproducenterne skal dog stadig søge om tilladelse til at teste bilerne, ligesom de skal oplyse, hvilke veje de har tænkt sig at køre robotkørsel på.

Nye regler har været længe undervejs

Før de fuldt førerløse biler slippes løs, skal de nye love formelt vedtages af Californiens regering. Det forventes at ske, så test kan begynde senest i sommeren 2018.

Inden man når så langt, er der dog en sidste høringsfrist, der udløber d. 25 oktober, hvor interessede parter kan komme med forslag til ændringer.

Dette er dog efterhånden på detaljeniveau, da der allerede i foråret var en første og mere dybdegående høring, som altså har dannet grundlag for de regler, de californiske trafikmyndigheder nu ønsker at ophøje til lov.

Californien ikke først

Californien er dog ikke den fremmeste amerikanske stat på området.

Særligt Arizona er særdeles aggressive, når det drejer sig om at gøre sig attraktiv overfor firmaer, der vil køre autonomt.

Således forlød det i sidste uge, at Google-firmaet Waymo kan være tæt på at give førerløse taxaer debut i den californiske nabostat.

(© dr)
Facebook
Twitter