Afrikanere siger nej tak til Facebooks gratis internet

Gratis Facebook er en gentagelse af fortidens kolonialisme, siger kenyansk internetaktivist

Kenyanske Nanjira Sambuli mener, at Facebook skaber en ny kolonitid, når de vil kontrollere det afrikanske internet

Gratis internetadgang for verdens fattigste mennesker i Indien og Afrika. Leveret af Facebook og med indhold blandt andet fra det gratis opslagsværk Wikipedia og lokale samarbejdspartnere i de enkelte lande; det lyder da som et godt tilbud?

Men det mener kenyanske Nanjira Sambuli ikke, det er.

Sambuli, der til dagligt er forskningsmedarbejder på iværksættercenteret iHub i Kenyas hovedstad Nairobi, ser derimod “Free Basics” - som Facebooks service hedder - som en ny slags kolonialisme.

- Hvis internettet er domineret af store amerikanske virksomheder, der kontrollerer, hvilket indhold afrikanske brugere skal have adgang til, så bliver internettet brugt til igen at kolonisere afrikanerne med et vestligt tankesæt.

- Ideen med give folk gratis adgang til en begrænset del af nettet er ædel på papiret, men i realiteten vil de give os en version af nettet, som ikke er den fulde version. Og så bliver det ligesom i kolonitiden, hvor vi skulle civiliseres med de rette tanker, siger Nanjira Sambuli til Harddisken på P1, der møder hende på internetkonferencen Re:Publica i Berlin.

Mobilen hæmmer kreativitet

Man hører ofte, at de næste tre milliarder internetbrugere kommer på nettet via deres mobiltelefon, og at det vil løfte dem ud af fattigdom og måske ind i middelklassen. Den første del er i hvert fald sand. Op mod 90 procent af afrikanske debutanter kommer på nettet via deres mobiltelefon, men det er ifølge Sambuli samtidig et problem, fordi telefonerne er lavet til forbrug og ikke til at være kreativ.

- Jeg har stadig til gode at møde nogen, som har lært at programmere, eller har fået andre nye færdigheder, med en mobil som værktøj, siger den kenyanske internetaktivist.

Hun anerkender, at folk opfinder ting omkring mobiltelefonen, men den er stadig en lukket platform, som er kontrolleret af kommercielle amerikanske interesser.

Et internet uden frihed

Det bekymrer hende også, at de fleste tilbud i Free Basics-pakken for eksempel ikke tillader brugerne at kommentere på ting, de læser. Hvis de vil kommentere eller rette en fejl på Wikipedia, så skal de betale for det, fordi de skal bevæge sig ud på det rigtige internet. Og det kan de ikke, fordi de vitterlig ingen penge har.

- Free Basics er designet til at være gratis, så længe man forbruger. Hvis man vil skabe eller udtrykke sig, så koster det penge og det er langt fra ånden i internettet, hvor man skal skabe, forbruge, forbindes med andre og korrigere ting man læser uden at skulle betale ekstra for det, siger hun.

Men hvis man er tilstrækkelig kreativ, så kan man jo altid snyde systemet. Det gjorde de for eksempel i Angola, hvor adgangen til internettet er virkelig dyr, så der er mange brugere af Free Basics.

Men brugerne i Angola vil ikke nøjes med en barberet version af nettet. Gratis eller ej - vil de ikke nøjes med kun at kunne sende, modtage og læse tekst. De vil også kunne dele fotos, pdf’er og se video, og så vil de se Netflix ligesom alle andre.

Derfor gemte de links til pdf-filer, foto og videoer i Wikipedia opslag og delte dem i lukkede Facebookgrupper.

- Sådan går det når man bygger ting til folket i stedet for at bygge med folket, siger Nanjira Sambuli.

Afrika skal selv skabe ordentlig adgang til nettet

Sambuli har også et bud på, hvad alternativet er til at tage imod Facebooks såkaldte gratis internet:

- Vi skal have afrikanske virksomheder og regeringer til at tage sig sammen og skabe et internet for alle, både hvad angår pris, ytringsfrihed og frihed til at vælge til og vælge fra, lyder budskabet fra Nairobi.

Se Nanjira Sambuli tale om digital kolonialisme på den tyske konference Re:Publica i Berlin: