Aktivister til kamp mod cybercensur

Edward Snowden, Ai Weiwei og Pussy Riot dukker i løbet af lørdagen op i reklamer hos reklameblokkeren AdBlock

(Foto: Amnesty International © Amnesty International)

I anledning af World Day Against Cyber Censorship lørdag d. 12. marts har Amnesty International allieret sig med den amerikanske whistleblower Edward Snowden, den kinesiske kunstner Ai Weiwei og den russiske protestgruppe Pussy Riot.

De dukker i løbet af lørdagen op i reklamer hos reklameblokkeren AdBlocks 50 millioner brugere. Adblock er gået i samarbejde med Amnesty International i en protest mod, at regeringer prøver at kontrollere ytringsfrihed på nettet. Enten gennem masseovervågning og censur eller gennem spionage og hacking.

AdBlocks brugere kommer til at se beskeder fra Amnesty International på den plads, hvor reklamer normalt ville være. Hvis man klikker på dem, vil man få adgang til indhold fra de tre aktivister.

Brugere skal interessere sig for ytringsfrihed

Gabriel Cubbage, administrerende direktør hos AdBlock, udtaler, at deres brugere skal være del af samtalen om privatliv og ytringsfrihed på nettet.

Amnesty International peger på, at Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Pakistan, Polen og Schweiz i det seneste år har arbejdet på lovgivning, der vil forøge muligheden for at spionere på kommunikation internt og eksternt i landene. Kina og Kuwait har indført love, der kriminaliserer eller begrænser ytringer på nettet.

I 2015 dokumenterede Amnesty International, at mennesker bliver arresteret for udtalelser på nettet i mere end 16 lande.

Sagerne strækker fra politiske aktivister i Kasakhstan arresteret for at poste på Facebook til marokkanske journalister og aktivister, der er kommet for retten for at undervise borgere i at brug en smartphone app for borgerjournalister, som myndighederne mener, vil true offentlig ro og orden.

- Nogle stater bruger orwelsk overvågning, især mod menneskerettighedsaktivister, advokater, journalister og politiske aktivister. Disse metoder til at undertrykke meningstilkendegivelser i digitale netværksmedier er en meget stor trussel mod vores ytringsfrihed, siger Amnesty Internationals generalsekretær Salil Shetty.

Hug til Nordkorea, ros til Apple

Annoncekampagnen følger op på Amnesty Internationals kampagne “Connection Denied”, der havde en af verdens mest undertrykkende regimer som mål, nemlig Nordkorea.

Ved siden af budskaber fra Snowden, Weiwei og Pussy Riot vil der være budskaber fra ofre for nordkoreansk cybercensur. Størstedelen af den nordkoreanske befolkning har ikke adgang til world wide web.

Men Amnesty Internationals generalsekretær Salil Shetty benytter også lejligheden til at rose Apples beslutning om at beskytte sine brugeres privatliv ved at stå fast på ikke at lave bagdøre til FBI i deres krypterede iPhones.

- Det viser os, at nogle virksomheder er begyndt at forstå problemets omfang, siger generalsekretæren i en pressemeddelelse.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter