Amazon åbner supermarked uden kasser og køer

Amazon bruger teknologi fra selvkørende biler til at knække koden til fremtidens gnidningsfrie indkøbsoplevelse.

Ingen kasse. Ingen køer. Ingen betalingsterminaler. Det er konceptet i Amazons nye butik Go. (© Amazon)

Det lyder næsten som en drøm: At kunne gå i supermarkedet med vished om, at du ALDRIG skal stå i kø, og at du hverken skal lægge varer op på båndet eller fedte med betalingen.

Men det er lige netop sådan en butik, Amazon åbner i starten af 2017 i firmaets hjemby Seattle.

Firmaet kalder den nye butik Amazon Go.

Scan din app, tag dine varer og gå

Konceptet fungerer ved, at man scanner sin Go-app, når man går ind i butikken.

Herefter tager man bare de varer, man skal bruge, og går igen.

Appen registrerer selv, alle varer man har taget. Og fortryder man undervejs og lægger en vare retur på hylden, ja så bliver den bare slettet igen.

Teknologien kommer fra selvkørende biler

Det lyder næsten som det rene hokuspokus fra en fremtidsfilm, men det er det ikke - og så alligevel.

Amazon forklarer nemlig, at de har brugt den samme teknologi, som bruges i selvkørende biler: computer-vision, sensorer og en afart af kunstig intelligens, der kaldes deep learning.

Til sammen kan teknologierne altså identificere præcis, hvilke varer du forlader butikken med. Herefter får du en kvittering på telefonen, og så er indkøbsoplevelse ikke længere.

Du kan se en video af, hvordan det hele fungerer her.

Vil åbne 2.000 butikker i USA

Selvom Amazon i første omgang kun åbner en enkelt butik i den nordvestlige stat, har firmaet dog langt fra tænkt sig at stoppe der.

Wall Street Journal rapporterer, at Amazon har planer om at åbne mere end 2.000 fysiske butikker spredt ud over hele USA, fordelt på tre forskellige butikskoncepter.

En del af disse butikker skal ifølge mediets oplysninger være Go-butikker, der ligesom den første butik i Seattle vil være en slags minisupermarked; den første butiks areal bliver cirka 170 m2.

Det andet koncept, Amazon angiveligt overvejer, skulle være en slags drive-through-butik, hvor du bestiller varerne på forhånd og blot samler dine varer op ved kantstenen - uden at skulle parkere bilen.

Det tredje koncept skulle minde mere om et traditionelt spartansk indrettet supermarked i stil med Aldi og Lidl, hvor udvalget af friske varer er begrænset. Men da Amazon jo er et teknologifirma, vil der være mulighed for at bestille flere varer - fx via touchskærme - der så efterfølgende bliver leveret, skriver Wall Street Journal.

Hele planen skulle være et forsøg på at tage endnu større andele af dagligvaremarkedet, som Amazon i dag mest servicerer via udbringningsservicen Amazon Fresh.