Amerikanske spioner overvåger millioner af SMSer

Nye afsløringer viser, at spionerne dagligt indsamler over 200 mio. sms-beskeder, viser nye dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden.

Dine sms-beskeder bliver måske ikke kun læst af dig og modtageren. Spionerne kan læse med. (Foto: © STEPHEN LAM, Scanpix)

Hvis du gik og troede, at SMS-beskeder var velegnede til at føre private samtaler, tyder noget nu på, at du bliver nødt til at tro om igen.

I hvert fald bringer den britiske avis The Guardian nu dokumenter fra whistlebloweren og den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden, der viser, at NSA og den britiske spiontjeneste, GCHQ dagligt indsamler over 200 mio. SMS-beskeder.

Tjenesterne skelner ikke mellem folk, der er mistænkte for forbrydelser og folk, der er uskyldige – alle tilgængelige detaljer bliver indsamlet og gemt, skriver avisen.

Beskeder fra hele verden

Indsamlingen omfatter ifølge de lækkede dokumenter beskeder fra hele verden – og dermed måske også danske.

Det fremgår ikke af dokumenterne, hvordan SMSerne indsamles i praksis, men det har før været fremme, at NSA besidder mange metoder til at overvåge mobiltelefoner – herunder metoder, der præcist kan overvåge en bestemt mobiltelefons færden, samt hvem ejeren mødes med.

NSA-indsamlingen af SMS-beskeder sker via et projekt, der har kodenavnet Dishfire. Ud fra beskederne har NSA hentet data om kreditkortnumre, folks rejseplaner og detaljer om afsenderens og modtagerens numre, samt en række andre data.

Det tilhørende analyseværktøj hedder, ifølge dokumenterne, Prefer, og har til hensigt at lave automatiske analyser af de mange beskeder.

Lang række af afsløringer

Dokumenterne er blot seneste kapitel i en lang række af afsløringer, der stammer fra NSA selv.

Den omfattende internetovervågning, som whistlebloweren Edward Snowden har afsløret, har stået på i årevis og har omfattet indsamling af data både direkte fra nettets kabler, samt fra selskaber som Facebook, Google, Apple, Microsoft og Yahoo.

De efterhånden utallige lækkede dokumenter begyndte at cirkulere i pressen allerede i juni sidste år, men der kommer fortsat nye detaljer frem i sagen. Før jul afslørede det tyske magasin Der Spiegel eksempelvis, at NSA opsnapper nyindkøbte iPhones i posten og installerer spionsoftware på dem.

Senest er det kommet frem, at NSA også har benyttet en sindrig teknik med skjulte radiosendere i USB-kabler til at overvåge computere, der ikke engang er på nettet.

Mange millioner beskeder

Ifølge denne nyeste afsløring har NSA dagligt indsamlet fem mio. beskeder om tabte opkald, 1.6 mio. beskeder af den slags, man får tilsendt fra teleselskabet første gang man tænder telefonen i et nyt land, 110.000 navne, 800.000 finansielle transaktioner via SMS og lokationsdata om brugerens opholdssted fra 76.000 beskeder. Dertil kommer en lang række andre.

Ifølge The Guardian har også britiske spioner benyttet disse data.

Snowden har tidligere arbejdet hos en underleverandør til NSA og det var via dette job, han fik fat i de mange dokumenter, hvoraf mange endnu ikke er offentliggjort. Han bor nu midlertidigt i Rusland, hvor han har asyl i et år.