Amnesty vil have Snowden benådet: Handlede i offentlighedens interesse

Menneskerettighedsorganisationen starter underskriftsindsamling for at få præsident Obama til at benåde Snowden.

Hvis Obama har tænkt sig at følge Amnestys opfordring, skal han til at kridte skoene. Hans præsidentperiode slutter i løbet af få måneder. (© pardonsnowden.org)

Den amerikanske whistleblower Edward Snowden risikerer årtier i fængsel for at have forsvaret menneskerettighederne ved at afsløre ulovlig masseovervågning.

Derfor bør USA’s præsident Barack Obama benåde ham, inden han giver nøglerne til Det Hvide Hus videre.

Sådan lyder opfordringen fra Amnesty International, der på en pressekonference i New York onsdag lancerede en global underskriftindsamling i samarbejde med blandt andre organisationerne American Civil Liberties Union (ACLU) og Human Rights Watch.

Konferencen blev sendt som live-video på Facebook.

En tydeligt rørt Edward Snowden talte selv til pressen via et videolink, hvor han understregede, at han elsker sit land, og at han gerne vil hjem fra sit ufrivillige eksil i Rusland.

Men han var relativt beskeden omkring sin egen rolle som whistleblower og sagde blandt andet, at det ikke kun handler om ham.

Formodentlig med skjult hentydning til whistlebloweren Chelsea Manning, der sidder fængslet for at overgive et stort antal e-mails mellem USA’s ambassader og udenrigsministerium til Wikileaks.

Amnesty: Snowden startede en af de vigtigste debatter

- Edward Snowden handlede i offentlighedens interesse. Han indledte en af vor tids vigtigste debatter om statslig overvågning og gav startskuddet til en global bevægelse til forsvar for retten til privatliv i den digitale tidsalder. At straffe ham for det, sender et forkert signal, om at de, som bag lukkede døre overværer menneskerettighedskrænkelser, bør tie stille, sagde Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekretær.

Snowdens advokat Ben Wizner appellerer også direkte til Obama om en benådning:

- Sager som Edward Snowdens er simpelthen grunden til, at muligheden for benådning eksisterer. Præsident Obama har muligheden for at anerkende en af de vigtigste sager om whistleblowing i nyere tid.

- I lyset af Snowdens meget konkrete bidrag til den globale demokratiske debat, burde vi takke ham, ikke straffe ham, sagde Snowdens advokat, der også er direktør for ACLUs arbejde med privatliv og teknologi.

Over tre år siden sagen startede

I juni 2013 delte Snowden en række efterretningsdokumenter med journalister.

Han havde fået adgang til dokumenterne gennem sit arbejde for den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Dokumenterne afslørede blandt andet, at den amerikanske og engelske regering elektronisk overvåger millioner af menneskers telefon- og internetaktivitet.

Som en konsekvens af afsløringerne har den amerikanske kongres begrænset regeringens mulighed for at overvåge.

Snowden stadig i russisk eksil

Alligevel er Snowden selv i eksil i Rusland, og han risikerer i USA at blive tiltalt efter landets Espionage Act, der blev indført efter 1. Verdenskrig.

Samme lovgivning tillader ikke Snowden at forsvare sig, selvom han selv hævder at have handlet i offentlighedens interesse.

Amnesty Internationals danske afdeling skriver i en pressemeddelelse, at i en meningsmåling, foretaget af Voxmeter for Amnesty i november 2014, svarede 68 procent af de adspurgte danskere, at Snowden gjorde det rigtige, da han afslørede USA’s overvågning. 17 procent var uenige.