ANALYSE Google melder sig i kampen mod falske nyheder

Der er meget snak om Facebooks og Googles deling af såkaldt falske nyheder. Men i sidste ende er det vores eget ansvar at være kritiske overfor de historier vi læser.

(Foto: © Anders Høeg Nissen, Anders Høeg Nissen)

Efter det amerikanske præsidentvalg har der været mange diskussioner om troværdigheden af både valgmålinger og nyheder.

Mange oplevede at se decideret falske nyheder i deres søgninger, feeds, artikler eller blogposts som spredte falsk information.

I sidste uge stod især Facebook for skud efter beskyldninger om, at det sociale netværk - som mere og mere ligner et "rigtigt" nyhedsmedie - ikke gjorde nok for at bortfiltrere falske historier fra deres feed.

Mark Zuckerberg var torsdag ude at forsvare firmaets indsats, og hævdede at det alt i alt er en forsvindende lille del af nyhederne som er decideret falske eller kommer fra notorisk utroværdige kilder.

Ram dem på pengepungen

Facebook har dog også annonceret, at man vil ændre sine annonce-regler, så "nyhedskilder" som spreder falsk information ikke kan vise reklamer, i forsøget på at begrænse deres mulighed for at drive forretning.

I denne uge meldte en anden mediegigant, nemlig Google, sig i diskussionen med tilsvarende planer. I følge Reuters arbejder firmaet på at begrænse misinformations-spredende mediers brug af Googles reklamenetværk Adsense til at tjene penge.

Det svarer i øvrigt til den eksisterende politik når det gælder f.eks. sites som promoverer porno eller vold.

Kan man bortfiltrere falske nyheder?

Man kan her bemærke, at både Google og Facebook ikke i denne sammenhæng fokuserer specifikt på at bortfiltrere det, de mener er utroværdige kilder.

I stedet vil de altså forsøge at stoppe mediernes mulighed for at tjene penge på annoncer.

Begge firmaer har dog meldt ud, at de også løbende arbejder på at forbedre søge- og filtrerings-algoritmerne i håbet om at kunne begrænse decideret falske nyheder, samtidig med at de har redaktører af kød og blod til at se på indholdet.

Et morads af information

At gå efter pengene er formodentlig en vigtig faktor i kampen, men det er kun en lille brik i spillet, trods alt.

Under diskussionen om valgmålinger og faktatjek i den amerikanske valgkamp gemmer sig en langt større udfordring, der er så gammel som vores civilisation: hvordan kan man være sikker på at andre taler sandt?

Det er naturligvis en udfordring, som nettet og de sociale medier har gjort stadig større, og det kan virke uoverskueligt i hverdagen at vurdere om de nyheder og opdateringer man ser, er baseret på god information fra troværdige kilder.

Og problemet bliver ikke mindre kompliceret af, at langt størstedelen af de nyheder vi læser jo ikke er falske, men "bare" vinklede med udgangspunkt i en bestemt verdensopfattelse eller journalistisk proces, hvadenten det nu foregår bevidst eller ej.

Hvem har ansvaret?

Så selvom vi stoler på et udvalg af medier og kilder vi har lært at have tillid til, så bliver det også stadigt vanskeligere for selv etablerede nyhedshuse at filtrere og vurdere *deres* kilder.

Derfor er det hele tiden - som det altid har været - den enkeltes eget ansvar at vurdere trorværdigheden af de historier man læser.

Der er mange spørgsmål man kan stille sig - og som man *bør* stille sig, når man læser nyheder, især i perioder når debatbølgerne går højt.

Vær dit eget filter

Hvor kommer nyheden fra? Er der andre som rapporterer om det samme, og stemmer oplysningerne overens? Giver nyheden mening set i sammenhæng med hvad du ellers ved?

Og hvis du vil dele en historie på Facebook, Twitter eller andetsteds, så er eller bør det være dit eget ansvar at tænke over, om det er en troværdig historie.

Det er også vigtigt løbende at afgøre om vi stadig stoler på de mennesker og medier vi mere eller mindre bevidst har udvalgt som kuratorer af vores nyhedsstrøm.

Maskinerne kan hjælpe - men er langt fra perfekte

Stadigt forbedrede algoritmer kan også hjælpe, og gør det allerede, som Facebook og Google blandt andet fortæller. Men det er pinedød nødvendigt at huske på, at software også kan være fuld af fordomme, fejl og decideret fusk.

Derfor er det måske en bedre idé at nyhederne bliver markeret med en vurdering af deres troværdighed, snarere end at de bare bliver fjernet fra brugernes nyhedsstrøm.

Uanset hvad er der ingen tvivl om, at det er en udfordring som langt fra er løst, og næppe bliver det lige de næste par år.

Og dét kan du godt tro på.