Analytiker: Nokia bliver en amerikanerbil

Nokias skandinaviske særpræg kan ryge i fløjten, hvis Microsoft skal have succes med mobilerne i USA. Men forvent ikke store nyheder på kort sigt, siger analytikere.

Nokias mobildivision ryger nu under Microsoft - og bliver amerikansk

Selv om Microsoft i dag meddelte, at Nokias mobildivision ryger ind under amerikanske vinger, er der ikke udsigt til store omvæltninger i mobilverdenen lige med det samme. Udfordringerne omkring Nokias svage markedsandele og Microsofts langsomme udvikling af Windows Phone 8 består, og det er et problem, der skal løses, uanset hvem der ejer selskabet.

Til gengæld kan der være en risiko for, at Microsoft i sin jagt på markedsandele på hjemmemarkedet ender med at sende Nokias europæiske særpræg til tælling, og i stedet begynder at producere telefoner, der fortrinsvis falder i amerikanske forbrugeres smag.

Sådan lyder meldingen fra to analytikere, der ikke spår dramatiske ændringer på kort sigt - udover at brugere af Nokias mere simple mobiler, der bruger Nokias egen S40-software, måske i højere grad kommer til at mærke Microsofts tilstedeværelse.

Problemer om software består

Microsoft har nemlig ikke kun købt Nokias smartphone-division, der i forvejen kun har Microsoft-baserede mobiler på hylderne, men derimod hele Nokias-mobilproduktion, der også inkluderer de prisbillige simple mobiler, der fortsat sælger i millioner i Asien, Sydamerika og Afrika.

Men problemet omkring markedsandelene består.

- De største udfordringer er jo hos Microsoft selv. Det bliver en lang, sej proces for dem - for de skal jo fortsat overbevise forbrugerne om, at de skal købe noget andet end det, de kender, siger teleanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank.

Han peger på de billige dele af smartphonemarkedet som dér, hvor al vækst sker lige nu. Googles nuværende succes med Android-telefonerne beror blandt andet på, at Android-baserede mobiler kan købes for meget små penge i store dele af verden. Her har Nokia for nylig haft en lille succes med den billigste mobil i serien, Lumia 520, men Windows Phone udgør fortsat kun få procent af det samlede marked.

Ingen trylleslag kan løse problemerne

- Der er ikke nogen trylleslag, der kan få det til at lykkes for dem på kort tid, for købet ændrer ikke på de grundlæggende udfordringer. Nokia har fået strømlinet butikken og laver lækker hardware, men hver gang de kommer med nyt, siger alle, at problemet ligger hos Windows Phone, der ikke er konkurrencedygtig. Softwaredelen halter, og det problem ligger jo hos Microsoft selv, siger Morten Imsgard.

Nokia siden 2011 forsøgt at brede Windows Phone-baserede mobiler ud, startende med Lumia 800 i 2011 til topmodellen Lumia 925 nu. Selv om Windows Phone løbende er blevet bedre, halter det stadig med apps, og helt basale apps som eksempelvis YouTube, Flipboard eller Instagram findes fortsat ikke i officielle udgaver til platformen.

Hos Strand Consult peger teleanalytiker John Strand på, at Nokia kan risikere at blive en amerikaniseret virksomhed nu.

Amerikanisering kan forekomme

- Nokia har aldrig haft succes i USA, og nu bliver de købt af en amerikansk virksomhed, der vil gøre alt for at få købet til at fremstå som en succes. Man kan frygte, at de vil forsøge at få Nokia-mobiler til at fremstå som amerikanertelefoner, der vil ende med at ligne en amerikanerbil i det københavnske bybillede.

John Strand peger også på, at konspirationsteorierne nu vil stå i fuldt flor. Oprindeligt kom Nokia-chefen Stephen Elop fra Microsoft, og allerede dengang blev han kaldt en trojansk hest, fordi loyale Nokia-kunder frygtede, at han kun var blevet sat ind, fordi Microsoft ønskede at købe Nokia.

Siden har der flere gange gået rygter om, at de to selskaber lå i forhandling om køb - og Nokias aktiekurs er under Stephen Elop styrtdykket, hvilket har gjort selskabet meget billigere for Microsoft at overtage.

Kritik af Elop

Elop bliver nu ansat i Microsoft igen, og de dele af Nokia, som ikke følger med købet, får ny chef - i første omgang bestyrelsesformand Risto Siilasmaa.

- Nu kommer Elop tilbage til Microsoft og får sin gamle emailadresse tilbage. I mellemtiden må man konstatere, at han ikke har leveret det, han har lovet aktionærerne. Han har ikke leveret varen. Til gengæld har Microsoft købt sig til en væsentlig andel af verdens mobilmarked.

Nokia har i længere tid været delt op i en række forskellige enheder, hvoraf smartphones blot har været en enkelt. De gammeldags og mere simple mobiler har reelt udgjort hovedparten af Nokias salg.