Android buldrer frem i Danmark

iPhonen ser ud til at have stoppet sin eksplosive vækst i Danmark. Nu køber danskerne Android-mobiler - og fordelingen overrasker.

LG er en af de producenter, der er i vækst i Danmark med sine Android-baserede mobiler. (Foto: © Scanpix)

Efter et par år med konstant fremmarch, er interessen for Apples iPhone nu ved at stabilisere sig hos danskerne. I stedet boomer Googles Androidsystem, der nu sælger over dobbelt så godt som iPhonen i Danmark.

Allerede sidste år overhalede Samsung Apple som danskernes foretrukne smartphoneleverandør - og det er en tendens, der cementeres i år.

Det viser friske tal fra den danske del af det internationale IT-analysehus IDC.

Tallene dækker over første halvår af 2013 - og her er tendensen ganske markant. Mens der i 2012 blev solgt lidt over 1.44 mio. Android-mobiler og 859.000 iPhones i Danmark, er salget af Android-mobiler indtil videre i år stukket helt af.

Over dobbelt så mange

Alene i første halvår 2013 købte danskerne 861.000 mobiler med på Googles Android-system mod 407.700 iPhones. Udvikler salget sig tilsvarende i andet halvår, vil der ved udgangen af i år være solgt mere end dobbelt så mange Android-telefoner som iPhones til danskerne.

- Vi har set, at salget af iPhones har svært ved at følge med markedet. Det er Android, der har væksten. Googles Android har jo overtaget føringen på en række områder, hvor det ikke længere er Apple man skal gå til, hvis man have de nyeste funktioner, men Google, siger senioranalytiker Anders Elbak fra IDC.

Han fremhæver også teleselskabernes egen lyst til at sælge iPhones som et problem for Apple:

- Salget påvirkes jo også af, hvad teleselskaberne fokuserer på. Og her har Apple haft ry for at være sværere at arbejde sammen med, fordi selskabet stiller så mange krav til teleselskaberne. Derfor sælger teleselskaberne iPhones, når de efterspørges - men de vil hellere sælge en Android-mobil, siger han.

Androidsystemets føring i Danmark er ikke et særsyn. Globalt ser Google med sit Androidsystem efterhånden ud til helt at have udraderet al konkurrence - og i går viste en opgørelse fra analysehuset Gartner Group, at Google nu står bag 80 procent af alle de smartphones, der sælges i verden.

Android har i en årrække buldret frem i hele verden - især fordi mobiler, baseret på Googles Android-system, ofte sælges langt billigere end smartphones fra Apple, eller smartphones med Windows Phone.

Samsung større end Apple

Tallene viser også, at Samsung fortsat er den suverænt største leverandør af smarte telefoner til danskerne. Og ifølge IDC har Samsung i første halvår solgt knap 130.000 smartphones mere end Apple på dansk jord.

Men danskerne ser også ud til at fastholde deres årelange præference for Sony, der har solgt 298.400 smartphones i første halvår. Det rækker til en tredjeplads. Globalt er Sony ikke engang i top fem.

Helt sort set det ud for HTC, der ellers tidligere har storsolgt i Danmark. HTC tog et styrdyk fra 2011 til 2012 hvor salget næsten blev halveret til blot 122.100 smartphones i Danmark. Den tendens ser ud til at fortsætte i år, hvor HTC indtil videre kun har solgt 40.900 telefoner til danskerne.

Nokia større end HTC

HTC lancerede tidligere på året sit anmelderroste comebackprodukt, HTC One, der først kom på hylderne i de danske butikker i maj. Derfor er det endnu for tidligt at sige, om HTC One kan vende skuden for HTC på det danske marked - men sikkert er det, at HTC One mødes af skarp konkurrence fra både Samsungs topmodel, Galaxy S4, det stærkt voksende LG og fra Nokia, der kæmper hårdt for at komme tilbage i kampen.

Nokia solgte i første halvår bedre end HTC - 41.500 danskere købte en smartphone fra den finske mobilgigant.

- HTC har haft det svært. De var store for et par år siden, fordi de var først med Android, men de har haft nogle produktlanceringer, som folk ikke rigtig har taget til sig. Måske kommer de lidt igen med den nye HTC One, men konkurrenten Samsung bruger jo en del penge på markedsføring, og har samtidig efterhånden etableret et meget stærkt brand, siger Anders Elbak.

Apples salg er ofte præget af, at selskabet som regel først lancerer næste generation af iPhonen i efteråret, hvorfor iPhone-køberne ofte vælger at afvente et køb. Det betyder ofte flere solgte iPhonens i andet halvår end i første - men Apple skal storsælge i usædvanlig grad af den ventede iPhone 5S, hvis tendensen fra første halvår skal vendes.

Der blev ifølge IDC solgt 1.3 mio smartphones i Danmark, svarende til en svag stigning.