Anholdelsen af 'Dread Pirate Roberts' ændrede det mørke internet

Tidligere var der politiske diskussioner og samfundskritik på det mørke net. I dag har kriminelle overtaget.

(© Jingyi Wang)

En onsdag i begyndelsen af oktober 2013 sværmer det med FBI-agenter på Glen Park-biblioteket i San Fransisco.

På bibliotekets anden sal sidder Ross Ulbricht, og han ænser ikke de mange politifolk. Han er på det tidspunkt - i hvert fald på overfladen - en 29-årig rodløs ung mand, der har et par fejlslagne forretninger bag sig efter sin uddannelse som ingeniør.

Pludselig udbryder der et skænderi få meter fra, hvor Ulbricht sidder med sin computer. Han ved ikke, at skænderiet er skuespil.

Ulbricht vender sig om et øjeblik for at se, hvor larmen kommer fra. I det øjeblik lykkedes det den forklædte FBI-agent overfor ham at flå Ulbrichts tændte laptop til sig og kaste den hen til en kollega.

Den øverste leder

Få sekunder senere har FBI-agenterne kopieret al materiale på computeren og lagt Ulbricht i håndjern.

Og her ser agenterne bevis for, hvad de har mistænkt: Ulbricht er logget ind på det største marked for illegal handel, der nogensinde har eksisteret på internettet på det tidspunkt - The Silk Road. Det var den største store handelsplads for stoffer på det såkaldte mørke net.

Ulbricht er ikke logget ind som en tilfældig bruger. Han er logget ind som Dread Pirate Roberts, den øverste daglige leder, den ideologiske ophavsmand og talsperson for hjemmesiden, som på dette tidspunkt har omsat for over én milliard dollars i hovedsagelig narkotikahandel. Hjemmesiden har kun været aktiv i to et halvt år.

Fængsel på livstid

The Silk Road var isoleret fra den del af nettet, som man ikke kan søge frem med søgemaskiner som Google - og hvor du skal bruge en særlig browser for at komme ind på siderne.

Historien om Ulbrichts anholdelse er gengivet i flere medier. Under den efterfølgende retssag forsvarede han sig med, at Dread Pirate Roberts ikke var en person, men et delt alias. Og at beviserne på Ulbrichts computer var plantet af ondsindede hackere. Ulbrich tabte sagen.

Han sidder nu i fængsel på livstid, men i skikkelse af Dread Pirate Roberts forandrede han med The Silk Road internettet for altid. Siden The Silk Road lukkede ned som følge af Ulbrichts anholdelse, har mange forsøgt at gøre ham kunsten efter, men ingen er lykkedes med det.

Bag facaden på de hemmelige sider

- Det unikke ved Silk Road var, at der var en optimisme og tro på en anarkistisk utopi med fri handel uden indblanding fra staten, siger Rasmus Munksgaard, Ph.D.-studerende ved Université de Montréal. Han forsker i de tillidsmekanismer, der får markeder på det mørke net til at virke.

Siden The Silk Road lukkede har brugerne af det mørke net fået indsigt i, hvad der foregår bag facaden på de her hemmelige sider. Og det har ændret på, hvordan brugere og sælgere ser dem:

- Helt generelt er markederne og brugerne blevet mere og mere kyniske og pessimistiske. På The Silk Road var der en følelse af usårlighed og fællesskab for sælgere og købere. Den er forsvundet nu, siger Rasmus Munksgaard til DR Viden.

De første kaotiske tider

De første måneder efter Ulbrichts anholdelse er præget af kaos. Tusindvis af sælgere og købere skal genfinde deres ben i et marked, der har mistet sin centrale handelsplads.

- Man fjerner ikke efterspørgslen efter den her handel, bare fordi handelspladsen forsvinder. Derfor dukker der på kort tid nye markeder op, men mange forsvinder hurtigt igen. Det går meget stærkt i den her periode, siger Rasmus Munksgaard

Her ser man også de første såkaldte ‘exit-scams’ eller ‘exit-svindelnumre’. For at skabe tillid foregår en handel på det mørke net på den måde, at betalingen deponeres i markedet, mens varen er på vej. Betalingen lander først hos sælgeren, når køberen har godkendt, at varen er modtaget og alt er i orden.

Det betyder også, at der ophober sig store beløb i selve markederne. Der kan være tale om flere millioner kroner. Et af de første eksempler på exit-svindel var Sheep Marketplace. Her stak bagmændene af med omtrent seks millioner dollars i bitcoins.

Tjekken og millionerne

Brugerne af siden var hurtigt ude med en påstand om, at en tjekkisk mand ved navn Thomas Jiřikovský skulle stå bag siden og dermed svindlen. Hans adresse og andre personlige oplysninger blev frit delt på nettet som en slags hævn.

- For brugere af det mørke net er anonymitet og privatliv altafgørende. Derfor skal det ses som en hård straf, at brugerne i deres frustration smider om sig med Jiřikovskýs personlige oplysninger, siger Rasmus Munksgaard.

Jiřikovský blev anholdt for hvidvaskning af penge i 2015 da han ville købe et hus i Tjekkiet. Han forsøgte at bruge sin bedstefars navn og han ville desuden betale hele husets pris i bitcoins. Han kunne bare ikke forklare, hvorfra han havde sine bitcoins.

Narko og samfundskritik

Forvirringen efter Ulbrichts anholdelse begynder først for alvor at fordampe i foråret 2014. Her dukker der for første gang igen markedspladser op, som ikke med det samme forsvinder igen. Men inden stabiliteten for alvor indtræffer, er der et bump på vejen ved navn Silk Road 2.0.

Nogle af administratorerne fra den oprindelige side forsøgte at genrejse den oprindelige Silk Road, men allerede i de første måneder bliver flere af bagmændene anholdt. Der træder dog nye til, og siden fortsætter med at køre til slutningen af 2014, hvor de nye bagmænd også bliver anholdt.

Nok hedder Silk Road 2.0 det samme som den oprindelige store markedsplads, men den får aldrig samme status.

- Ved den første Silk Road trak Dread Pirate Roberts en lige linje mellem narkotikahandel og samfundskritik. I 2.0 var der ikke den samme politiske slagkraft, så det kom til at handle mere om narkotika end frihedstanker og idealer, siger Rasmus Munksgaard.

Kriminelle subkulturer vinder

Idealerne bliver yderligere udvandet, da markedet Evolution bliver det primære marked efter Silk Road 2.0. Her blandes to kriminelle subkulturer fra det mørke net for første gang.

I dag har det mørke net ry for at være hjemsted for handel med narkotika, våben, stjålne kreditkort og alskens andre illegale produkter.

Men før Evolution-markedet opstår, har narkotikahandel altid foregået på markeder, hvor der var stramme regler for, hvad man måtte sælge. Evolution er den første store markedsplads, hvor reglerne er næsten ikke-eksisterende. Den model følger de fleste aktive markeder stadig i dag.

Evolution bliver det største marked for illegal handel på det mørke net, men i marts 2015 bliver fristelsen for stor for bagmændene. De tømmer markedspladsen for omkring 12 millioner dollars i bitcoins og stikker af.

På markedspladsen Agora var der samme villighed til at sælge stjålne kreditkort, hackede data og falske penge lige ved siden af stofferne. Agora er også markant fra midten af 2014 til midten af 2015, og står i dag nærmest som højdepunktet for brugerne af markedspladserne, da skaberne holdt deres løfter i højere grad end tidligere eksempler.

- På Agora gjorde administratorerne en dyd ud af nærmest at være usynlige. Markedet var velfungerende, indtil det lukkede ned, og så gav de brugerne de bitcoins tilbage, som de havde til gode i stedet for at stikke af med dem. Det er en af de eneste gange vi har set det, siger Rasmus Munksgaard.

Smarte og ubrydelige kontrakter

Tidligere i år skete der endnu en omvæltning på det mørke net. Efter lukningen af Agora og Evolution rykkede meget af handlen over på Alphabay. Det karakteristiske ved Alphabay var, at skaberne forsøgte at komme med nyskabelser til handel på det sorte marked.

Blandt andet udviklede siden en funktion til at lave smarte, ubrydelige kontrakter og mulighed for at bruge andre digitale valutaer end bitcoin. Dertil kom der, at markedet var stabilt, hurtigt og nemt at bruge - det betød at Alphabay nåede op på at have over 400.000 aktive brugere, og blev dermed det største marked der hidtil er set på det mørke net.

Men i juni 2017 var festen slut. Alphabays 25-årige skaber, canadiske Alexandre Cazes, blev anholdt i Thailand, hvor han døde efter få dage i sin celle. Myndighederne mistænker, at han begik selvmord. Siden bliver efterfølgende overtaget af myndighederne og lukket ned.

- På det her tidspunkt har brugerne vænnet sig til, at sider kommer og går. Enten på grund af at myndighederne lukker dem, eller fordi bagmændene stikker af. Det er bredt accepteret, at der er en omkostning ved at købe eller sælge på de her markeder, siger Rasmus Munksgaard.

"De gode gamle dage"

Brugerne rykker derfor videre til et andet marked med navnet Hansa - men her ligger et internationalt samarbejde mellem politi og myndigheder på skjul.

Hollandsk politi har infiltreret ledelsen i Hansa, nogle uger før Alphabay lukkede. Og med tilstrømningen af brugere fra det hedengangne Alphabay svømmer de pludselig i oplysninger om de nye købere og sælgere.

- Lige nu er der mere pessimisme og kynisme at spore i markederne. Og brugerne er blevet mere paranoide, da det er bevist, at myndighederne kan kontrollere et marked i månedsvis og følge med i alt, siger Rasmus Munksgaard og fortsætter:

- Der er også opstået en nostalgi efter ‘de gode gamle dage’. Agora, der ikke svindlede brugerne og det oprindelige Silk Road, hvor der var politiske diskussioner og en politisk vision bag, siger han.