Anja Philip: Apps åbner en ladeport til dit privatliv

Du kan risikere at give virksomheder adgang til personlige oplysninger, når du downloader deres apps til smartphone og tablet. Det viser ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk.

Det er de færreste danskere, der læser det med småt, når de downloader apps til deres tablet og smartphones. Det viser en ny undersøgelse lavet af Forbrugerrådet Tænk.

Og det er problematisk, lyder det fra Anja Philip, formand i Forbrugerrådet:

- Vi åbner op for ladeporten til alle vores personlige oplysninger. Det vi har fundet ud af er, at de kan læse med i vores sms'er, vores kalender, de kan se alle vores kontaktpersoner, de kan se alle dine billeder og bruge dem og de ved hvor du er henne og hvornår, siger hun i DR2 Morgen torsdag.

Billeder af dig og konen

Et af problemerne er, at man er tvunget til at acceptere betingelserne, hvis man vil gøre brug app'ens funktioner. Det gør sig for eksempel gældende, hvis man gerne vil dele et billede.

- Det er klart, at de skal kunne tilgå det ene billede, du vælger at ville lægge ud, men det er jo ikke at de skal kunne tilgå alle dine billeder. Måske også dem af dig og konen, som du ikke havde lyst til skulle ligge derude, siger Anja Philip.

Det håber, Forbrugerrådet Tænk at kunne gøre op med.

- Med alle apps vi har undersøgt, der giver vi den her brede tilladelse, og det er det, vi gerne vil have lavet om på, og i første omgang gjort dig og mig bevidste om, fortæller Anja Philip.

Politikerne skal i gang nu

Da det er virksomhederne bag de populære apps, der beder os om adgang til vores personlige oplysninger, så er det først og fremmeste dem, der skal stoppe med at bede om den "brede tilladelse".

Men også politikerne skal i gang med arbejdet for at stoppe problemet.

- Vi vil gå til politikerne, for det skal selvfølgeligt ikke være op til os at sidde og læse 20 sider med småt. Det er helt håbløst. Vi vil have en lovgivning som sætter privatlivets fred, også i vores digitale liv, som det højeste, siger Anja Philip og uddyber:

- Det gode er, at der faktisk ligger et forslag til en lovgivning nede i EU, som gør, at det bliver meget mere sikkert med vores personlige data. Der siger vi til vores regering, se nu at komme i gang med at arbejde for at implementere den allerede nu, så vi er på forkant.

Indtil politikerne finder en løsning, så handler det om, at være bevidst om, hvad man siger ja til.

- Til at starte med skal vi blive klar over det, begynde at snakke om det, og så kan vi forhåbentligt få et bedre udbud, fortæller Anja Philip.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter