Anmeldelse: Jobs - filmen om Apple-legenden

Ashton Kutcher giver den hele armen som Steve Jobs, men resultatet er blandet.

(© SF Film)

Historien om Apples grundlægger Steve Jobs har været fortalt mange gange - og historien er da også legendarisk:

Den arketypiske garage i den personlige computers allertidligste dage og Jobs' ubændige fokus på design og brugervenlighed.

Den benhårde kamp for at bevare kontrollen med firmaet i kampen mod IBM, Microsoft og Apples egne jakkesæt.

Og ikke mindst den triumferende tilbagevenden i 1997, hvor Apples nuværende storhed blev grundlagt.

Film-versionen af Jobs' liv

Det er i bund og grund også samme historie filmen "Jobs" fortæller - igen.

Vi har, både mens Jobs levede og efter hans død i 2011, set ham i adskillige dokumentarfilm og tv-programmer, og han har været under grundig behandling i flere bøger, mest oplagt nok Walter Isaacsons biografi "Steve Jobs" fra 2011.

Så hvad er det egentlig vi skal med en Hollywood-film om ham?

Det spørgsmål bliver desværre aldrig rigtig tydelig besvaret efter cirka to timers kaleidoskopiske nedslag i Jobs' liv og karriere.

Fra garage til global dominans

Filmen beskriver i store træk de vigtigste punkter i Steve Jobs uomtvisteligt spændende karriere.

Vi begynder med tiden op til grundlæggelsen af Apple sammen med Steve Wozniak i forældrenes garage, tager turen op og ned med Jobs og Apple, og slutter med introduktionen af iPod'en i 2001.

Vi følger Steve Jobs' udvikling fra barfodet frugtspiser over forretningssucces i skarpt jakkesæt til selvsikker teknologi-guru i den ikoniske kombination af jeans og rullekrave.

Mennesket Jobs

Der bliver dog også tid til scener, som forsøger at grave lidt mere i mennesket Steve Jobs, der i mange tilfælde fuldstændig tromlede henover sine nærmeste, både venner, familie og kolleger.

Det gik blandt andet udover Daniel Kottke, der var den første ansatte i Apple men som senere fik sparket fordi Jobs ikke mente han var dygtig nok, og over Jobs' første datter Lisa, som han til at begynde med nægtede at være fader til og først mange år senere fik kontakt til igen.

Kaotisk kludetæppe-film

Som sagt er det grundlæggende en fascinerende og næsten mytisk historie. Der er masser af godt stof i Steve Jobs' liv.

Desværre også næsten for meget stof - og filmen om ham forsøger at favne over for mange af de små historier-i-historien.

Resultatet bliver en slags kludetæppe af scener fra Jobs' karriere, uden nogen fornemmelse af sammenhæng eller rød tråd.

Det virker næsten som om man har brugt en masse penge på at lave en fiktionsudgave af en af de mange dokumentarfilm.

Ashton og Steve

Ashton Kutcher, der spiller den altoverskyggende hovedrolle, gør det dog ret udmærket. Han formår at ligne Jobs i hans mange forskellige livsfaser, næsten i en grad så man nogle gange glemmer hvordan den rigtige Steve Jobs så ud.

Til tider kammer efterligningen dog over, som når Kutcher tillægger sig en overdreven version af Steve Jobs' lidt kantede gangart, og nærmeste vælter forover gennem kontorerne på Apples campus.

Den korte dom

Har man ikke set en eneste af de mange dokumentarer eller læst biografien, så kan "Jobs" såmænd nok være en jævnt underholdende introduktion til Steve Jobs og Apple, men har man bare har en lille smule kendskab til guruen og tech-giganten i forvejen, så kan man nok godt spare billetten…

Facebook
Twitter