Apple afviser FBIs krav om adgang til terrorist-iPhone

En amerikansk domstol har beordret Apple til at hjælpe FBI med at få adgang til indholdet på en iPhone fra et skyderi i San Bernadino i december, men Apple afviser.

Der er tale om en iPhone 5C, som FBI ønsker at få adgang til med en særlig udgave af iOS. (Foto: STEPHEN LAM © Scanpix)

I kølvandet på vinterens tragiske skudepisode i byen San Bernadino i Californien er spørgsmålet om kryptering og såkaldte bagdøre sat på spidsen i en konfrontation mellem FBI og Apple.

Tirsdag beordrede retten Apple til at bistå FBI i opklaringsarbejdet, mere specifikt ved at fremstille og overdrage en særlig version af styresystemet iOS, som ikke låser hvis man indtaster en forkert kode for mange gange.

FBI ønsker at få adgang til en iPhone 5C, som en af angriberne brugte, men har ikke koden. Og taster de koden forkert mere end 10 gange, så sletter telefonen automatisk alt indhold.

FBI: Apple skal bygge en bagdør i iOS

Apple er heller ikke i besiddelse af koden, men FBI mener altså at Apple kan lave en udgave af iOS, der omgår beskyttelsen.

Ifølge techmediet Ars Technica er dommen temmelig unik i USA, og har allerede givet anledning til voldsom kritik fra en række kommentatorer.

Idag, onsdag, har Apple selv meldt sig på banen, med en kontant afvisning i form af et åbent brev fra direktør Tim Cook.

I brevet understreger Apple, at deres telefoner er beskyttet af kryptering for brugernes sikkerheds skyld, og at man ikke vil være med til at underminere den sikkerhed ved at give selv FBI adgang via en såkaldt bagdør.

Tim Cook vil ikke "underminere brugernes sikkerhed"

-En bagdør i iOS vil kompromittere alle iPhone-ejeres personlige sikkerhed, skriver Tim Cook blandt andet.

Han understreger, at Apple har den største respekt og forståelse for myndighedernes arbejde, men at firmaet ikke vil sætte borgernes fremtidige sikkerhed over styr.

-Det vil potentielt kunne give alle med adgang til den nye software - ikke kun FBI - mulighed for at se alle vores personlige oplysninger og data - billeder, motion, samtaler, emails og alt det andet vi bruger vores mobiler til, skriver Tim Cook.