Apple hyrer AI-ekspert for at udvikle bedre Siri

Apple skal op i gear med sin digitale assistent for at tackle udfordringerne fra Amazon, Google og de andre. Nu hyrer de ekspert i kunstig intelligens.

Ruslan Salakhutdinov bliver Apple's nye chef for kunstig intelligens.Her ses han på scenen ved EmTech-konferencen på MIT. (Foto: DR Viden/Screengrab)

Mandag annoncerede Apple, at de har ansat Ruslan Salakhutdinov som leder af deres forskning i AI, kunstigintelligens. Det skriver bla. Technology Review.

Salakhutdinov har hidtil arbejdet på Carnegie Mellon-universitetet, og er ekspert især i den type algoritmer der kaldes deep learning.

Sammen med neurale netværk er 'dyblæring' en central del af mange af de projekter som i dag finder sted på feltet, og som handler om alt fra talegenkendelse over billedanalyse til brætspil.

Og skal man tro i hvert fald nogle af brancheeksperterne, så er det på høje tid at Apple for alvor kaster sig ind i kampen.

"Siri er dum!"

For nylig havde Apple givet journalisten Steven Levy adgang til en dag med interviews med sine eksperter i kunstig intelligens, men mange så det som et forsøg på at lave lidt spin på det faktum, at firmaet er bagefter konkurrenter som Microsoft, Amazon og Google.

I en klumme forleden tacklede den amerikanske teknologijournalist Walt Mossberg således også sine seneste oplevelser med Apples digitale assistent Siri.

Og han var mildest talt ikke tilfreds.

Siri var imponerende nok da "hun" blev lanceret som en central del af iOS i 2011, men siden har den integrerede assistent haft problemer med at holde tempoet oppe - især når man sammenligner med konkurrenterne, mener Mossberg:

- Hvorfor er Siri så dum? Hvorfor kan den så få ting? Hvorfor tager den så ofte fejl? Og hvornår overraskede Siri dig sidst med et rigtigt tilfredsstillende svar?

Konkurrerende digitale assistenter

Opfattelsen af Siris kompetencer og anvendelighed kan variere med éns egne oplevelser, men der er næppe tvivl om, at konkurrencen på markedet for den slags digitale assistenter er blevet væsentlig hårdere siden 2011.

Microsoft har sin Cortana og laver næsten ugentlige spring fremad når det gælder deres projekter inden for kunstig intelligens.

Googles nyeste mobiler og Android-versionen Nougat har en boostet version af Google Assistant, som også skal hjælpe med hverdagens store og små spørgsmål.

Og selv en relativ outsider som Amazon har med sin stemmestyrede stue-"robot" Echo vist, at de formår at skabe løsninger, der kan gøre livet nemmere for brugerne.

Den nye direktør glæder sig

Ruslan Salakhutdinov, Apples nye AI-direktør, optrådte tirsdag aften dansk tid, på konferencen EmTech på Massachusetts Institute of Technology.

Han var oprindelig "blot" hyret til at tale om sit arbejde med 'deep learning', men blev naturligvis ogsåspurgt om sine planer som leder af Apples arbejde med kunstig intelligens.

Om det nu skyldes, at ansættelsen trods alt er spritny, eller om Ruslan Salakhutdinov allerede er ramt af den berygtede Apple'ske tavshed, så var det dog sparsomt med informationer.

Det blev ikke til meget mere end vage lovprisninger - omend han lød som om han glædede sig til at starte:

- Det er superspændende. Der er masser af fine projekter og forskning med selvlærende algoritmer og kunstig intelligens i Apple, det er fantastisk at se de mange muligheder i firmaet,sagde Ruslan Salakhutdinov.

Bekymrede forskere på scenen

På scenen til EmTech havde Ruslan Salakhutdinov i øvrigt selskab af den lokale hjerneforsker David Cox fra Harvard University, der sammen med en gruppe af universitets-kolleger netop har modtaget $28 millioner til forskning i hjernens opbygning og hvordan det kan inspirere fremtidens hardware og software.

Han udtrykte en vis bekymring over, at de bedste forskere i kunstig intelligens er ved at blive opsnappet af private firmaer, og hvilken betydning det kan få for udviklingen inden for AI.

Megafirmaer styrer udviklingen

Og han er ikke alene. For nylig blev samme bekymring udtrykt af Vinod Iyengar i TechCrunch:

- Et nær-monopol indenfor AI vil skade alle andre end de få giganter som sidder med den afgørende viden.

Skræmmebilledet kunne være en benhård AI-konkurrence på steroider, skriver Henry Innis i Chatbot Magazine, hvor en lille gruppe mega-firmaer styrer udviklingen indenfor kunstig intelligens og scorer alle fordelene, i en accelererende spiral som i stadigt højere grad koncentrerer både viden, penge og magt.

Facebook
Twitter