Apple i hundeslagsmål om irske grævlinge

Placeringen af Apples irske datacenter er blevet en varm kartoffel. Det forstyrrer grævlinge og flagermus, mener en gruppe borgere, der ikke er tilfredse med at få en gratis skov.

Det er grævlinge som denne, som måske vil blive bange for Apples irske datacenter (Foto: Nigel Roddis © Scanpix)

Det, der skulle have været en glad begivenhed for alle - også for dyrene - har udviklet sig til en mindre balladesag i området Galway i Irland, der er udset til at skulle huse et af Apples to nye datacentre i Europa.

Placeringen blev annonceret i februar sidste år, samtidig med annonceringen af Apples datacenter i Foulum, nær Viborg, men den 850 mio. euro store investering er ikke faldet i alles smag.

Datacentret skulle være bygget ved en lysning midt i en skov nær byen Athenry ved den irske vestkyst, men beboere i området er bange for, at byggeriet vil forurene en lokal vandboring - og ikke mindst skræmme en population af fredede grævlinge og flagermus.

Frem og tilbage

Flere borgere valgte imidlertid at klage over beslutningen om centrets placering, hvilket i første omgang forsinkede byggeriet i et halvt år, skrev den irske avis The Connacht Tribune sidste år.

Byggeriet skulle oprindelig være begyndt inden nytår, men i går kunne mediet Business Insider afsløre, at klagen nu er blevet politisk, og at der ikke forventes at foreligge afgørelse før tidligst til sommer.

Da Apple udsendte sin pressemeddelelse om valget af Athenry i Galway sidste år, var der ellers lagt op til en festlig dag blandt naturelskere. Centret skal drives af grøn energi - og Apple ville ved samme lejlighed investere i at genskabe de oprindelige træsorter i Derrydonnell-skoven, der omgiver den planlagte placering for datacentret.

Vandresti til de lokale

Skoven er i øjeblikket beplantet med sorter, der ikke hører til i området, men som dyrkes kommercielt. Genrejsningen skulle ledsages af rekreative områder og en vandresti.

Apples datacenter i Irland, ligner det i Viborg (Foto: PR-foto Apple)

Det er især frygt for larm og støj i forbindelse med byggeriet af datacentret, og efterfølgende forøgelse af trafikken, der har vakt borgernes bekymring. Datacentre skaber vanligvis ikke i sig selv mange arbejdspladser, men det var ventet, at 300 mand ville være beskæftiget ved datacentret, når det er fuldt udbygget om en årrække.

Den første del af datacentret skulle været sat i drift allerede i 2017.

Klager over lys

Placering af centret har dog indtil videre udløst op mod 25 klager. Også kunstigt lys er blandt klagepunkterne, og det samme er selve konstruktionen af centrets indgangsparti.

Også Apples datacenter ved Viborg har udløst ballade - og ikke mindst spekulationer om, hvorvidt Apple har fået positiv særbehandling om skatter og afgifter, og om centret også i praksis vil kunne bidrage med den lovede varme til de lokale husstande.

Selv om centret her er nogenlunde magen til det i Galway, har Viborgs borgmester, Torsten Nielsen (K) fastholdt, at Apples danske datacenter vil skabe 10.000 jobs i lokalområdet. Han har dog ikke uddybet, hvilket jobs, der er tale om.

Det er også uvist, hvor stor en del af det 6,3 mia. kroner store budget, der vil gå til indkøb af elektronisk isenkram hos selskabets asiatiske leverandører. IT-analytiker Anders Elbak fra analysehuset IDC anslog sidste år, at mindst fire af milliarderne aldrig vil komme Danmark til gode, men derimod havne i Kina.

FacebookTwitter