Apple må punge ud for løbske apps

Elektronikgiganten skal nu betale penge tilbage til forældre, hvis børn har brugt store beløb i apps.

Apple skal betale mindst 178 mio. kroner tilbage til forældre, hvis børn har købt ind via apps. (Foto: Christopher Bering Baden © DR Nordjylland)

Ofre for det infame smølfespil og mange tilsvarende til Apples iOS, står nu til at få pengene tilbage, hvis regningerne er løbet løbsk.

Det har amerikanske forbrugerbeskyttelsesmyndighed, Federal Trade Commission (FTC) netop indgået forlig med Apple om.

Forliget gælder dog kun amerikanske forbrugere. Danske brugere der oplever sådanne problemer, kan fortsat henvende sig til Apples support via denne side.

Sagen omhandler de såkaldte in-app-køb der har hjemsøgt mange forældre, hvis børn har leget med familiens iPad eller andre Apple-dimser, og uforvarende kommet til at købe løs af tilbehør, mens de har spillet.

Flere spilproducencer har opfundet spil, der er gratis at hente, men hvor man undervejs skal købe adgang til nye baner, ekstra udstyr eller andre ting.

Rigtige penge

Disse køb har mange børn bare accepteret uden at vide, at der var tale om rigtige penge, som blev hævet fra forældrenes kreditkort. Man kan slå automatiske køb fra på Apples elektronik, men ofte har forældre først opdaget nødvendigheden af det efter at skaden er sket.

Selv om man slår det fra, åbnes der alligevel i nogle tilfælde op for yderligere køb i en periode på et kvarter efter at man har indtastet sin kode som godkendelse af et køb.

Ifølge FTC har Apple indgået forlig om tilbagebetaling af 32,5 mio. dollars, der på denne vis er blevet hævet fra kundernes konti. Det svarer til 178 mio. kroner.

FTC lægger blandt andet vægt på, at Apple ikke tydeligt har informeret forældre om 15-minutters vinduet, og fremhæver, at Apple har modtaget titusindevis af klager over problemet, uden at gøre noget ved det.

DR Kontant behandlede sidste år dette problem i en udsendelse, hvor Forbrugerombudsmanden også kritiserede Apples praksis.

Skal også ændre vilkår

Ifølge forliget skal Apple samtidig ændre sine vilkår, så Apple tydeligt skal gøre folk opmærksomme på, hvad de siger ja til – og i øvrigt giver folk mulighed for at trække en eventuel tilladelse tilbage.

Apple er dog kun forpligtet til at udbetale erstatning til kunder, der faktisk har klaget. Har man ikke klaget, får man ikke nogen penge.

Ifølge en intern mail til de ansatte hos Apple, udtrykker Apple-chef Tim Cook glæde over forliget, fordi Apple – med hans ord – opfatter beskyttelse af børn som en topprioritet. Problemet har dog stået på i flere år.

Apple er ifølge aftalen forpligtet til at betale mindst 32,5 mio. dollars – men må gerne betale mere tilbage til brugerne. Betales der mindre over en tolvmåneders periode, skal det resterende beløb afregnes med FTC.

Facebook
Twitter