Apple præsenterer ny billig-iPhone

Den amerikanske elektronikgigant lancerede mandag aften ny billig-iPhone og lille udgave af iPad Pro. Og så forsvarede Tim Cook igen Apples kamp for privatlivet.

Som ventet lancerede Apple her til aften en ny, billigere iPhone, der får navnet SE. (Foto: Justin sullivan © Scanpix)

Rygtestrømmen ramte denne gang næsten fuldstændig plet forud for elektronikgiganten Apples lanceringsevent mandag aften. Apple præsenterede som ventet en ny, billig iPhone og en ny iPad.

Den nye iPhone kommer som ventet til at hedde iPhone SE - og den ligner ganske meget iPhone 5S. Apple har udstyret iPhonen SE med sin egen A9-processor, der bringer mobilen op på et ydelsesniveau, der minder om iPhone 6S, hævder Apple.

Telefonen har en skærm på fire tommer.

Dertil kommer et 12 megapixel kamera, der kan optage 4K video og NFC-chip til Apples betalingssystem, Apple Pay. Mobilen kommer til at stå i 3.700 kroner for den mindste udgave, når den kommer på markedet herhjemme i slutningen af maj.

Der var ikke nyt om, hvornår Apple Pay-systemet i givet fald kommer til Danmark.

Ikke af plastic

I modsætning til den hidtidige billig-iPhone, iPhone 5C, er iPhone SE ikke lavet af plastic, men derimod samme aluminium, som kendes fra iPhone 5S.

Aftenen bød også på en ny udgave af Apples iPad Pro, der nu kommer i en mindre udgave på 9,7 tommer - svarende til den almindelige iPad, men meget mindre end den 12,9 tommer store iPad Pro.

Den nye iPad Pro ligner den gamle - og er på størrelse med den velkendte 9,7 tommer iPad (Foto: Justin sullivan © Scanpix)

Tablet-salget er en stor, betændt byld for Apple - og for alle de øvrige producenter af tablets, der for tiden døjer med store, vedholdende fald i salget. I fjerde kvartal af 2015 måtte Apple æde en tilbagegang på 24,8 procent i forhold til samme kvartal året før, mens konkurrenten Samsung gik 18,1 procent tilbage.

Det er større telefoner og manglende produkt udvikling, der vanligvis får skylden for det faldende salg, og iPad Pro i den lille udgave, bragte ikke dramatisk nyt til torvs, udover en funktion, der tilpasser skærmens farver efter det omkringværende lys.

Langt fra krise

Apple har to gange - senest i fjerde kvartal af 2015 slået verdensrekorden i at tjene penge, men selskabets kvartalstal viste også, at iPhone-salget er fladet ud, og i det nuværende kvartal venter Apple en svag nedgang i salget af iPhones.

Apple solgte i sidste kvartal 74,8 mio. iPhones - hvilket er en meget lille fremgang i forhold til samme kvartal året før.

Det er første gang i årevis at Apple må se en tilbagegang i øjnene - men næppe noget, der kan betegnes som krise for den hovedrige virksomhed. Men eftersom at to tredjedele af selskabets omsætning kommer fra salg af iPhones, kan alle udsving i salget ses direkte på selskabets bundlinje.

Apple har tidligere nydt godt af stærk vækst i det kinesiske marked, der nu er Apples næststørste foran Europa. Men Kinas økonomiske turbulens, kombineret med sløvere salg i USA og Europa og ekstrem konkurrence fra stadigt flere og bedre konkurrenter, har understreget væsentligheden af en billigere udgave af den storsælgende iPhone.

Den nuværende af slagsen, iPhone 5C, er fra 2013 - og blev udfaset i efteråret.

Bandbulle om privatliv

Globalt er det Googles Android-system, der er storebror. Android udgør op mod 85 procent af alle solgte smartphones, mens Apple i runde tal står for resten - bortset fra et par procent, som Microsoft og andre står for.

Cook satte en streg under Apples kamp for brugernes data, forud for en høring i en sag mod FBI i morgen. (Foto: Justin sullivan © Scanpix)

Aftenen bød også på en bandbulle fra Apple-chef Tim Cook, forud for morgendagens høring i sagen mellem Apple og FBI. Politiet vil have Apple til at hacke iPhonen, så FBI kan komme ind i en terrorists iPhone, men Apple nægter og henviser til, at en bagdør vil forringe sikkerheden for alle brugere af iPhones.

Cook understregede, at Apple tager sit ansvar for brugernes data seriøst, og ikke vil vige for sit princip.

Apple har præsenteret ny iPhone og iPad. Skal du ha' fingrene i dem?

Opslået af DR Nyheder på 21. marts 2016