Apple præsenterer ny iPhone 7 - og høretelefonstikket er forsvundet

Nye iPhones, nye trådløse høretelefoner og nyt ur var på menuen, da Apple afholdt sin årlige iPhone-event. De fleste vil dog nok snakke om det manglende høretelefonstik i iPhone 7.

  • SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 07: Apple Senior Vice President of Worldwide Marketing Phil Schiller fortæller om den nye iPhone 7. (Foto: © STEPHEN LAM, Scanpix)
  • Apple Inc CEO Tim Cook discusses the iPhone 7 during an Apple media event in San Francisco, California, U.S. September 7, 2016. Reuters/Beck Diefenbach (Foto: © Beck Diefenbach, Scanpix)
1 / 2

Rygterne om den nye iPhone har som vanligt været mange, og langt de fleste viste sig at holde stik, da Apple her til aften afholdt sin årligt tilbagevendende telefon-event i San Francisco.

Helt som ventet præsenterede Apple iPhone 7, der kommer i de to samme modeller som sidste år og sidste-sidste år: Den almindelige og Plus-udgaven.

Forskellen på de to nye 7’ere er - udover størrelsen - at iPhone 7 Plus kommer med et bedre kamera. Det er et såkaldt to-linse-kamera (en vidvinkel, en telelinse), der ifølge marketings-snik-snakken særligt vil forbedre zoom-evnen, og som kan give billedet ‘depth of field’, hvor det du fokuserer på står knivskarpt, mens baggrunden er sløret.

Den almindelige 7’er får dog også en opgradering, med den optiske billedstabilisering der før var forbeholdt den store iPhone Plus.

I det hele taget har Apple sat næsen op efter at give iPhone-kameraet (som har fået baghjul af Samsungs Galaxy S7 i flere tests) en opgradering, der bringer det en anelse tættere på de dyre spejlreflekskameraer.

Begge de nye iPhones starter nu med 32 GB lagerplads, og kommer også i udgaver med 128 GB og 256 GB.

Årets nyhed er forsvundet

Årets måske største nyhed er noget, der ikke er der - nemlig høretelefonstikket. I stedet skal man fremover stikke sine kablede høretelefoner i den såkaldte Lightning-port, der også bruges til at oplade en iPhone.

For at hjælpe alle dem, der er glade for deres gode gamle analoge høretelefoner, følger der derfor en Lightning-adapter(!) med i æsken til iPhone 7. De høretelefoner, der følger med telefonen, kommer naturligvis også med et Lightning-stik.

Det er næppe et ønske hos flertallet af iPhone-brugerne, at høretelefonstikket er blevet sendt til de evige jagtmarker, men Apple har før oplevet modstand, når de har fjernet ledninger, stik og drev. Fx da man eliminerede diskettedrevet, CD-rom-drevet, og senest da Apple strippede den nye MacBook for alle porte på nær en enkelt USB-C port… og (sjovt nok) et høretelefonstik.

Sådan ser de nye trådløse AirPods ud. (Foto: © STEPHEN LAM, Scanpix)

Og så gav det Apple mulighed for at introducere et helt nyt produkt - Apple AirPods, trådløse in-ear høretelefoner, der kan give lyd i 5 timer, og som kan forbinde både til en telefon, ur, iPad og Mac. AirPods kommer i en boks, der også fungerer som en ladestation, der kan give strøm i 24 timer.

De kommer til at koste 1.379 kroner og kommer til oktober.

I kølvandet på det forsvundne høretelefonsstik benyttede Apple også lejligheden til at præsentere nye trådløse Bluetooth-høretelefoner fra sit underselskab Beats.

Det ikke-eksisterende høretelefonstik har samtidig givet plads til en ekstra højttaler, så der nu er 2 i telefonen.

Hjemmeknappen er ikke længere en knap

En anden ting, Apple har fjernet på iPhone 7, er den mekaniske hjemmeknap. Den er nu erstattet af en statisk plade med såkaldt haptisk feedback (Apple kalder det taptisk feedback), så det føles som om, man trykker knappen ned, uden at den i virkeligheden rokker sig så meget som en millimeter.

Den samme teknologi er allerede bygget ind i pegefeltet på MacBook.

Ændringerne af stik og knap betyder, at iPhone også er blevet vand- og støvtæt, en standard der kaldes IP 67, som efterhånden findes i en hel del smartphones.

Samme design for tredje år i træk

Selve iPhone-designet ligner nærmest på en prik iPhone 6 og 6s, og det er første gang, at Apple kører det samme grundlæggende visuelle iPhone-design tre generationer i træk. Det betyder også at kameraet igen-igen-igen buler ud på bagsiden.

Små visuelle justeringer er der dog blevet plads til. De småkiksede antennelinjer bag på telefonen er fjernet, og de nye iPhones kan også fås i to nye farver Jet Black og Black.

Skærm og processor har naturligvis også fået et skub fremad, men alt andet ville også være mærkeligt.

Et bedre batteri, står øverst på rigtig mange iPhone-brugeres ønskeseddel, og Apple påstår, at iPhone 7'ernes batteri kan give mellem en og to timer længere brugstid end iPhone 6S og 6S Plus.

iOS 10 blev genudsendt

Det nye styresystem fik naturligvis også spilletid. For selvom iOS 10 allerede i juni blev præsenteret i forbindelse med Apples udviklerkonference WWDC, så genudsendte Apple - som vanligt - de væsentligste nyheder.

De vigtigste nye tiltag er, at telefonen nu ‘vågner’ allerede når man løfter den (dog kun hvis man har en iPhone 6s eller 7), og at man kan interagere med en række apps direkte fra låseskærmen.

Taleassistenten Siri kan nu bruges til at styre andre apps, end dem Apple selv udvikler.

Derudover er der en ny hurtig genvej til kameraet (swipe til venstre fra låseskærmen) og en ny “dagsmenu” hvis man swiper til højre. Her kan man fx se de næste kalenderaftaler, vejrudsigter, påmindelser og mest brugte kontakter.

Selve brugerfladen har fået en opstrammer (mest synligt i musik- kort- og nyhedsappen) og så er det jo også i iOS 10, man for første gang kan fjerne Apples egne apps (som fx aktie-appen) fra sin skærm.

Desuden har iMessage fået tilføjet en lang række nye features, hvor man fx kan tilføje effekter og klistermærker til sine beskeder.

Apple Watch version 2

Selvom iPhone var det naturlige centrum for eventen, brugte Apple også kræfter på at pushe anden-udgaven af Apple Watch, halvandet år efter det første ur kom på markedet. Det har fået navnet Apple Watch Series 2.

Først og fremmest har uret - ligesom iPhone - fået den obligatoriske opstrammer af processoren, der naturligvis er hurtigere end den sidste. Op til 50 procent hurtigere, påstår Apple.

Skærmen har også fået en overhaling, der særligt gør det nemmere at se, hvad der står på skærmen i stærk sollys.

Uret er blevet swim-proof, så du kan beholde det på, når du skal i vandet - ned til 50 meter. I tillæg kan det måle hvor mange kalorier, du forbrænder, når du svømmer.

Langt mere interessant er det, at Apple Watch Series 2 - i lighed med Samsungs kommende Gear S3 - har fået indbygget GPS, så man fx kan måle sine løbeture korrekt, uden at skulle have sin telefon på slæb. Når du er færdig med din løbetur, kan du se på et kort, hvor på ruten du løb hurtigst, og hvor du var tungest i stængerne.

Det væsentligste kritikpunkt af førsteudgaven har været, at det var sindssygt langsomt - noget som Apple Watch 2 kombineret med det nye styresystem WatchOS 3, skal råde bod på.

Derudover er det stadigvæk uklart for mange, hvad de egentlig skal bruge uret til - særligt hvis man ikke interesserer sig for at holde øje med, hvor meget man bevæger sig i løbet af dagen.

Og så er antallet af apps, som er rigtig meningsfulde på så lille en skærm, (endnu) til at overse, selvom flere nu kommer til - særligt indenfor fitness. Nå ja, og så kommer Pokemon Go også til Apples ur.

I tillæg til de nuværende modeller kommer anden version af uret også i et nyt keramisk materiale, der, ifølge Apple, skulle være fire gange mere hårdfør end rustfrit stål. Og så kommer det også i en særlig løbevenlig udgave i partnerskab med Nike.

Ny iPhone kommer i næste uge

De nye iPhone 7 kommer på gaden den 16. september, og Danmark er for en gangs skyld med blandt de lande, der får den først.

Prisen på iPhone 7 starter på 5.799 kroner mens den billigste 7 Plus koster 6.899.

Apple Watch Series 2 kommer også på gaden den 16. september og starter ved en pris på 3.299 kroner. Samtidig putter Apple den nye Watch-processor i den gamle udgave af uret, som de nu kalder Apple Watch series 1. Det får en startpris på 2.399 kroner.

Artiklen er opdateret med danske priser.