Apple vinder vigtig sejr om krypterede iPhones

En dommer i New York giver nu Apple medhold i at selskabet ikke kan tvinges til at hacke sine egne produkter. Afgørelsen er en sur karklud i ansigtet på FBI.

Apple vandt mandag en vigtig delsejr i sin kamp for at undgå at blive tvunget til at hacke sine egne produkter. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Apples indædte boksekamp for at slippe for at hacke sine egne telefoner, sendte sent mandag FBI kortvarigt til tælling.

Det skete da en dommer i New York - i en helt anden og ældre sag - nåede til den konklusion, at Apple efter amerikansk lov ikke kan tvinges til at hacke en låst telefon for politiet.

New York-sagen handler om narko, og har ikke nogen sammenhæng med det nuværende slagsmål mellem Apple og FBI om mobiler fra en terrorsag - men afgørelsen ventes at kunne påvirke det aktuelle slagsmål alligevel, fordi dommeren i New York forkastede politiets argumenter om, at en ældgammel lov, den såkaldte All Writs Act, kan benyttes til at tvinge Apple til at hjælpe politiet.

Højlydt slagsmål i ugevis

Apple og FBI har de seneste uger ført et højlydt skænderi i medierne om hvorvidt Apple kan påbydes at hacke sin egen software, så amerikansk politi kan få adgang til en telefon, der tilhører en af de terrorister, der deltog i skyderiet i San Bernadino i Californien i december sidste år.

Den låste telefon er krypteret, og vil måske slette sig selv selv, hvis FBI taster den forkerte kode for mange gange. Det tør politiet ikke risikere, og FBI vil derfor have Apple til at lave en hacket version af styresystemet iOS, der kan installeres på mobilen, og som kan give politiet adgang.

Apple har pure benægtet og henvist til, at en sådan version med en bagdør vil kunne benyttes til at trænge ind i alle iPhones - og af alle andre, der får fat i softwaren. Dermed bliver sikkerheden dramatisk forringet.

Mange bakker Apple op

En lang række tech-selskaber, herunder Microsoft, Google og Facebook, bakker Apple op i sagen og har talt dunder mod politiets drøm om at kunne tvinge et tech-selskab til at slække på sikkerheden i sine produkter for politiets skyld.

Miseren begyndte oprindeligt i 2013, da whistlebloweren Edward Snowden afslørede, at spiontjenesten NSA gennem de sidste ti år har udviklet et fintmasket net, hvor spionerne kan masseovervåge ikke-mistænkte netbrugere via både trafik på internettet og en stort katalog af værktøjer til hacking og infiltration af elektronisk isenkram.

Det fik Apple og Google til at reagere ved at indføre kryptering, som kun brugeren har nøglen til at låse op.

Balancen slået skæv af NSA-afsløringer

Slagsmålet mellem Apple og FBI handler dermed ikke kun om terroristens mobiltelefon, men også om balancen mellem hensynet til at privatliv kontra politiets mulighed for tage de nødvendige skridt i efterforskning af forbrydelser.

Foreløbig har NSAs vilkårlige masseovervågning af alle netbrugere dog udløst bølge af kryptering og værktøjer som Tor-browseren, krypterede besked-apps og mailtjenester og senest har flere medier beskrevet, at Apple er i gang med at udvikle iOS og cloud-tjenesten iCloud, så selskabet ikke i fremtiden vil være i stand til hjælpe politiet med adgang, fordi kun brugeren selv har nøglen.

I mediet Buzzfeed udtrykker en ægtefælle til en overlevende fra terrorangrebet i dag støtte til Apples synspunkt.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1127955567254966

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter