På Apples udviklerkonference tidligere i år fik vi en forsmag på, hvad der er muligt med ARKit - en række værktøjer der gør det nemmere for udviklerne at lave augmented reality (AR) applikationer.
AR kombinerer information fra iPhonens bevægelsessensorer med det, kameralinsen filmer, og det gør det muligt at få objekter på skærmen til at opføre sig som om, de befandt sig i den virkelige verden. Sidste år fik AR et uventet boost, da appen Pokémon Go blev en af årets største succeser.
Teknologien kan bruges til både spil, interaktive oplevelser og praktisk orienterede apps, og selv om ARKit først bliver offentligt tilgængeligt til efteråret, kan videoerne herunder allerede nu give et indtryk af, hvad der er på vej.
De bærer præg af, at det endnu er tidligt for AR på mobile enheder, men det gør det ikke mindre interessant at se, hvilke brugsscenarier udviklerne ser for teknologien.
Tre typer AR-apps
- •
Spil Kæmpesuccesen Minecraft findes til stort set alle spilplatforme, og der måtte naturligvis også komme en AR-demo til iPhones. En anden klassiker, der forsøges genopfundet er Space Invaders, som nu også kan spilles i storrumskontorer. https://www.youtube.com/watch?v=qFGx9QcE5Gk&feature=youtu.be
- •
Interaktive oplevelser Potentialet i at kombinere den virtuelle og fysiske verden er tydeligt i demoen herunder, hvor en portal til en anden verden placeres i en gyde, hvorefter brugeren på overbevisende manér "træder ind" i den virtuelle verden. I en anden demo, ser vi hvordan Vincent van Goghs soveværelse i miniformat kan udforskes på køkkenbordet foran os. https://www.youtube.com/watch?v=rIPfpGCxONQ&feature=youtu.be
- •
Hjælpeapps Endelig kan AR komme til undsætning for de af os, der har brug for hjælp til at få kridtet danseskoene, gennem den kommende app Dance Reality, der er udviklet af to salsa-instruktører. Og det samme gælder de, der har brug for hjælp med opmåling - de kan nemlig benytte en AR-målebåndsapp. https://www.youtube.com/watch?v=9Hega3Im4oU&feature=youtu.be
Ingen garanti for succes
Når Apple lancerer et tiltag som ARKit vidner det om, at de tror, teknologien vil tage fart. Det er dyrt at udvikle, supportere og løbende forbedre denne type værktøjer, og derfor ikke noget megabrandet gør, uden at have overvejet det nøje først.
Men selv for Apple er en stor indsats ikke ensbetydende med, at satsningen bærer frugt. Det er firmaets iBeacon-satsning fra 2013 et eksempel på.
iBeacons er små Bluetooth-sendere, der skal placeres i fx butikker eller museer, og som gør det muligt at sende tilbud og information ud til besøgendes smartphone, hvis de har en særlig app installeret.
AR på iPhones har samme fordel i dag, som iBeacons havde i 2013: Der er mange millioner iPhones i forbrugernes hænder, der allerede kan afvikle applikationerne.
Men det er nødvendigt, at AR-apps slår igennem hos den almindelige forbruger, ellers vil interessen for at udvikle nye applikationer der benytter teknologien dale, og AR på iPhones vil lide en langsom død.