Apples chef: FBI beder os om at udvikle teknologiens svar på cancer

Tim Cook nægter, at Apple skal skrive software, der kan åbne en terrorists iPhone. Han mener, det betyder, at man fremover kan bryde ind i alle andre folks iPhone.

Tim Cook er gået i offensiven, for at forsvare Apples holdning til kryptering. (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

- Den eneste måde vi kan skaffe mere information på, er ved at skrive et stykke software, som vi anser for at være teknologiens svar på cancer. Det er hvad, det her drejer sig om.

Så klar var beskeden, da Apples direktør Tim Cook i går aftes amerikansk tid gav et 30 minutters interview med tv-stationen ABC.

Interviewet handlede om konflikten mellem FBI og Apple, og spørgsmålet om hvorvidt Apple skal hjælpe myndighederne med at åbne en krypteret telefon eller ej.

I sidste uge pålagde en dommer Apple at åbne en iPhone 5c, der tilhørte Syed Farook, den ene af to terrorister der dræbte 14 mennesker ved et skyderi i San Bernadino i december sidste år.

Men Apple nægter at følge retskendelsen, og i interviewet forklarer Cook i detaljer hvorfor.

Han mener, at det man beder Apple om er at bygge en såkaldt bagdør, som ikke kun vil gøre det muligt at komme ind i den pågældende iPhone 5c men at komme ind i alle andre iPhones, der findes.

- Det der er på spil her er, om regeringen kan bede Apple om at skrive software, der gør flere hundrede millioner kunders data usikre og som vil trampe på de basale civile rettigheder, som dette land (USA, red) er bygget på, sagde Cook.

FBI-chef James Coemy sagde for et par dage siden, at sagen kun drejede sig om at Apple skal låse en enkelt telefon op, men den betragtning er Cook lodret uenig i.

- Det handler ikke om en telefon, men om fremtiden, gentog Cook flere gange i interviewet.

Han mener, at sagen er så principiel, at det ikke skal være en dommer, men derimod kongressen, der skal tage stilling til den.

- Hvis en retsinstans kan tvinge os til at skrive dette stykke software, tænk på hvad de så ellers kan bede os om at udvikle. Måske er det et operativsystem skabt til at overvåge folk, måske er det muligheden for at myndighederne kan tænde for kameraet, sagde Cook, som mener, der er tale om en glidebane.

- Jeg ved ikke hvor det her stopper, men jeg ved, at det ikke er noget, der bør ske i Amerika, sagde han.

Apple i modvind i befolkningen

Adspurgt om hvad hans reaktion er på, at 51% af amerikanerne, ifølge en undersøgelse, mener, at Apple skal låse telefonen op, svarer Cook:

- Det handler ikke om en meningsmåling. Det handler om fremtiden.

- Hvis der skal være en lov, der tvinger os til at gøre dette, skal den vedtages helt åbent, og det amerikanske folk skal have lov til at give deres mening til kende om det. Det eneste rigtige sted at debattere det er i kongressen, siger Cook.

ABC-intervieweren David Muir spurgte igen ind til, om det virkelig kunne være rigtigt, at et helt nyt styresystem er nødvendigt, og at dette også vil kunne bruges på andres telefonen.

Hertil svarede Cook ja:

- Den eneste måde at få mere information på - i hvert fald den eneste måde vi kender til - er at udvikle et stykke software, som vi anser som softwarens svar på cancer, gentog Cook.

- Teknologi kan gøre så mange ting. Men der er mange ting teknologi ikke skal have lov til at gøre. Og måden at undgå det på, er ved ikke at skabe det.

FBI vil have Apple til at hacke egen kryptering

I det helt konkrete tilfælde, vil retten have Apple til at udvikle et system, der kan omgå nogle af de sikkerhedsforanstaltninger, der er bygget ind i iPhone.

Den ene er, at man kan indstille sin iPhone til at slette al data, hvis koden bliver tastet forkert mere end ti gange. Hvis denne funktion ikke er aktiveret, vil telefonen istedet blive ved med at øge hvor lang tid der går, før man kan få lov til at prøve med en ny kode.

Det er fjernelsen af denne sikkerhedsfunktion, som Cook omtaler som en bagdør - altså en bevidst skabt brist i krypteringen på iPhone.

- Der findes ikke en bagdør, der kun virker for gode mennesker. Folk med slette hensigter vil også finde den.

- Hvis vi kendte til en måde, hvorpå vi kunne tilgå informationen på denne telefon, uden at det ville gå ud over flere hundrede millioner andre mennesker, ville vi naturligvis gøre det, sagde Cook.

Hvor vigtig - og følsom - sagen er for Apple blev understreget af, at interviewet fandt sted på Tim Cooks kontor, hvilket aldrig er sket før.

Her måtte Cook også svare på, om han ikke godt kunne forstå, at det var svært for almindelige folk at forstå, at der ikke kan gøres en enkelt undtagelse, når nu det drejer sig om en sag hvor 14 mennesker har mistet livet.

Det kunne Tim Cook godt, men det ændrer ikke hans holdning.

- Vi må stå fast ved vores principper. Vores job er at beskytte vores kunder.

- Vores kunder har utrolige detaljerede informationer på deres telefoner. Der er formentlig mere privat information på din telefon, end der er i dit hus. Vores telefoner er fyldt med intime samtaler, økonomiske data og sundhedsdata.

- Ingen ønsker at al denne data skal være frit tilgængelig. Ingen - det tror jeg simpelthen ikke på - ønsker, at der skal bygges en hovednøgle, som kan låse hundrede millioner af låse op, selvom den nøgle bliver gemt hos den person, du stoler allermest på. Denne nøgle kan blive stjålet, det er hvad, det her handler om.

Tim Cook siger, at Apple har hjulpet FBI så meget, de kunne. Blandt andet har de foreslået at FBI skulle tage telefonen med hen til det netværk, hvor ejeren tidligere har brugt den, hvilket ville have startet en back-up til Apples service iCloud, som Apple ville have haft bedre mulighed for at få adgang til.

Men den mulighed har FBI selv ødelagt, da man tidligt i efterforskningen valgte at nulstille kodeordet på telefonen, og det derfor ikke længere er muligt at lave en back-up på Apples servere.

Apples officielle svar på vej

Apple vil i denne uge sende en officiel indsigelse til retten, hvor de forklarer hvorfor, de ikke mener,at retten kan tvinge Apple til at låse telefonen op.

- At vi skal advokere for de frihedsrettigheder, som myndighederne burde beskytte, er vildt ironisk, siger Tim Cook.

Cook er dog meget optimistisk med hensyn til, at der kan findes en fornuftig løsning og er glad for, at debatten nu kører.

Han anbefaler, at man nedsætter en kommission, hvor repræsentanter for myndighederne, fra tech-branchen og eksperter i frihedsrettigheder kan anbefale en løsning, der kan vedtages ved lov.

Cook siger at han er klar til at tage sagen hele vejen til højesteret og minder om, at kernen af problemstillingen er nogle af de helt grundlæggende principper, som USA blev bygget på:

- Det handler om frihed og om at gøre det muligt for folk at beskytte sig selv.

- Hvis vi tager kryptering væk, er de eneste det vil ramme ordentlige folk, ikke folk med dårlige hensigter, de vil finde krypteringsløsninger andre steder, siger Apple-chefen.

Facebook
Twitter