Apples krypterings-sejr ankes af justitsministeriet

Apple fik i sidste uge rettens ord for, at firmaet ikke skal låse en iPhone op, som tilhører en anklaget i en narkosag. Nu anker det amerikanske justitsministerium dommen.

Der er stor uenighed om, hvor stregen mellem privatliv og national sikkerhed skal trækkes. Her ses en demonstrant, der støtter Apple i firmaets krypterings-kamp mod FBI. (Foto: Justin lane © sCANPIX)

I sidste uge vandt Apple en sejr over FBI i en sag fra New York, om hvorvidt teknologifirmaet kunne tvinges til at åbne en iPhone eller ej.

Men selvom dommeren meget klart mente, at kravet fra FBI var i strid med den amerikanske forfatning, har justitsministeriet nu anket sagen.

- Justitsministeriet har bedt retten om assistance i lignende sager mange gange før. Domstole rundt omkring i landet har givet os medhold, og firmaet (Apple, red) har fulgt ordren hver gang. Indtil nu, skriver Justitsministeriet i sin appel.

Sagen fra New York - som drejer sig om en telefon konfiskeret fra en anklaget i en narkosag - er interessant, fordi den i høj grad minder om den sag, som netop nu kører i Californien. Her har en anden domstol beordret Apple til, at bryde krypteringen på en iPhone, der tilhørte en nu afdød terrorist.

Begge domme - både den der er gået Apple imod og den der er gået FBI imod - er afsagt på baggrund af samme lov - All Writs Act. Derfor hersker der netop nu stor tvivl om hvordan, den over 200 år gamle lov skal fortolkes.

Uenigheden har kastet en særdeles ophedet debat af sig, om hvor stregen skal trækkes mellem borgernes ret til et privat digitalt liv, og myndighedernes muligheder for at kunne indhente bevismateriale fra krypterede telefoner.

Her er justitsministeriets argument i appellen at "denne sag på ingen måde ændrer balancen mellem privatliv og sikkerhed".

Apple er ikke overraskende lodret uenige. I en udtalelse siger firmaet:

- Dommer Orensteins vurdering af FBIs anmodning var, at den fuldstændig vil "underminere fundamentale principper i den amerikansk forfatning".

- Vi deler dommerens bekymring for at misbrug af All Writs Act vil starte en glidebane, som truer alles sikkerhed og privatliv, skriver Apple.