Armlægning mellem Apple og FBI er ikke forbi

Tirsdag blev den planlagte høring i Apple-FBI sagen udskudt mens FBI afprøver en teknik til at komme ind i en terrorists iPhone. Men det er hemmeligt, hvad der foregår.

Apple slipper måske for at hacke sin iPhone - denne gang. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Der er ingen grund til at tro, at Apples slagsmål med FBI er slut - men måske er slagsmålet bare udskudt til en anden god gang.

Sådan lyder analysen fra flere iagttagere, efter at tirsdagens høring i den kraftigt omtalte balladesag mellem Apple og FBI blev udskudt, fordi FBI angiveligt havde fået nys om en teknik, der kunne bruges til at trænge ind i den iPhone, hele sagen handler om.

FBI vil ikke fortælle mere om teknikken, men Reuters rapporterede tidligere i dag, at det er et israelsk firma kaldet Cellebrite, der hjælper FBI.

Oprindeligt ville FBI have Apple til at hacke iPhonens software, så politiet kunne komme ind i en krypteret telefon, der blev brugt af en af terroristerne bag skyderiet i San Bernadino i Californien. FBi vil undersøge.

Apple nægter at bryde ind i egen iPhone

Apple har pure nægtet og kæmpet en stejl kamp mod FBI - det vil svække sikkerheden for alle, hvis der bygges bagdøre og huller ind i iPhonen, hævder Apple.

Apple har høstet støtte fra en buket af selskaber i tech-branchen og privatlivs- og borgerrettighedsorganisationer i sagen - og sågar fra en ægtefælle til en af de personer, der blev såret under skyderiet.

Den meget mediedækkede sag handlede blandt andet om en paragraf fra 1789, hvor en dommer kan beordre virksomheder til at hjælpe politiet hvis alle muligheder er udtømt. FBI blev dog forleden underkendt i en anden, tilsvarende sag i New York, hvor FBI også forsøgte sig med den omtalte paragraf.

Udskudt til 5. april

FBI har ikke uddybet, hvad den hidtil ukendte teknik til at trænge ind i iPhones går ud på - men foreløbig er sagen udskudt til den 5. april, mens FBI tester om det kan lade sig gøre at trænge ind uden Apples hjælp.

Selv om det lykkes kan det dog været en stakket frist, for Apple har i forbindelse med sagen meddelt, at selskabet nu arbejder på at modificere iOS, så det ikke længere kan lade sig gøre at gøre som FBI beder om. Samtidig krypterer Apple sin backup-tjeneste iCloud.

Whistlebloweren Edward Snowden, der er kendt for at have afsløret spiontjenesten NSAs overvågning af nettet, har kaldt det 'bullshit', at FBI hævder, at de ikke kan komme ind. Det kan de sagtens, mener Snowden - og nu tester FBI altså, om det kan lade sig gøre med en ukendt teknik.

Problemet med terroristens iPhone 5C er, at den er krypteret - og vil måske slette sig selv, hvis FBI taster koden forkert 10 gange. FBI har derfor forsøgt at få Apple til at lave en opdatering, der giver ubegrænset mulighed for kodegætteri.

Den omtalte iPhone kører iOS7 - en ældre udgave af systemet. Den nyeste udgave hedder iOS 9.3 - og her er den teknik, som FBI sandsynligvis vil benytte, ubrugelig, skriver flere medier.

Nyere iPhones er sværere

Nyere iPhones har dog stærkere kryptering og er angiveligt sværere at trænge ind i- og kryptering er iøvrigt kommet stærkt på lystavlen, efter at Edward Snowden afslørede NSAs overvågning.

Derfor er det givet, at sagen ikke bliver den sidste af sin art, uanset om FBI ender med at trække kravet tilbage.

- Kryptering, baseret på traditionel matematik og konventionel fysik, er et våbenkapløb. Kloge hoveder bliver ved med at finde bedre måder at kryptere data - og andre kloge hoveder vil finde nye måder at dekryptere data, siger William Snider, professor ved Syracuse University til CNET.

Ifølge CNN forsøger Apple netop nu at vriste sig fri af mindst 12 andre tilsvarende sager, som ikke er offentligt kendt.