Australsk politi ransager påstået mystisk bitcoin-opfinders hjem

To amerikanske magasiner påstår at have fundet den mystiske Satoshi Nakamoto, der har opfundet bitcoin-valutaen. Den ene af de to bagmænd fik i går sit hus ransaget.

To amerikanske magasiner har modtaget omfattende materiale, der afslører opfinderen af bitcoin-systemet. (Foto: © BENOIT TESSIER, Scanpix)

En afdød amerikansk mand og en australsk iværksætter er med stor sandsynlighed personerne bag det famøse pseudonym, Satoshi Nakamoto - også kendt som den person, der har opfundet det stærkt omtalte digitale bitcoin-system.

Det påstår de to amerikanske magasiner Wired og Gizmodo, der har fulgt forskellige spor i månedvis, efter at have modtaget en stor mængde dokumenter, der angiveligt stammer fra et målrettet hackerangreb, foretaget mod opfinderen.

Loading preview...

Den ene af de to er den australske iværksætter Craig Steven Wright, en forretningsmand, der i nogle år har været involveret i forskellige forretninger, der relaterer sig til bitcoin. Wright er direktør i selskabet DeMorgan Ltd, der ejer en række datterselskaber, der er beskæftiget med bitcoinsystemet, blandt andet en bitcoinbank og en bitcoinbørs.

Nyheden blev natten til onsdag efterfulgt af nyheden om, at australsk politi ransagede Wrights hjem for mistanke om skattefusk. Australsk politi har dog erklæret, at der ikke er nogen sammenhæng mellem bitcoin-historien og ransagningen, men at det i stedet handler om en skattesag.

Det er uvist om Craig Wright faktisk boede i huset, eller om han havde forladt det. Ifølge Reuters er huset lejet og familien var på vej til at flytte til Storbritannien.

Flere medier rapporterer om, at også Wrights kontorer er blevet ransaget.

Afdød amerikansk militærmand

Han har, ifølge Wired og Gizmodo, udviklet bitcoin-systemet i samarbejde med Dave Kleiman, en amerikansk IT-ekspert fra Florida, der døde en tragisk død i 2013. Kleiman var bundet til sin rullestol efter et trafikuheld og døde fattig, selv om de to bitcoin-opfindere angiveligt råder over enorme formuer i bitcoins.

Beviserne for historien findes blandt dokumenter, som de to magasiner har modtaget fra en anonym person, der hævder at have hacket bitcoin-opfinderens Outlook-indbakke.

Heri findes en række mails, der beviser, at Wright længe inden bitcoin-systemets lancering, arbejdede med at udvikle systemet, og sågar har brugt den famøse email-adresse, som stifteren med pseudonymet Satoshi Nakamoto brugte, inden han gik under jorden i 2011.

Beviserne og det omfattende materiale anses af begge magasiner for at være ægte.

- Enten er Wright opfinderen af bitcoin, ellers også er han en genial fupmager, der virkelig vil have os til at tro, at han gjorde, skriver Wired.

Loading preview...

Wright har ikke selv sagt kommenteret de lækkede dokumenter, der af de to magasiner beskrives som de hidtil stærkeste beviser for opfinderen af bitcoins identitet - omend ikke skudsikre.

De hackede dokumenter rummer også udskrifter af møder mellem Wright, hans advokat og de australske skattemyndigheder, hvor Wright pludselig ud af det blå indrømmer, at det var ham, der opfandt bitcoinen.

Ikke i mit eget navn...

Påstanden om hans identitet som bitcoin-opfinder går igen i flere mails mellem Wright og hans advokater, hvor han rådes til at holde sig anonym lidt endnu, selv om Wright gerne vil afsløre sin identitet.

I andre mails diskuterer Wright bitcoin-systemet med Kleiman, forud for dets lancering. I disse mails skriver Wright, at han vil lancere systemet - men også, at han ikke har tænkt sig gøre det under eget navn. I en senere mail, sendt i 2011, skriver Wright til Kleiman, at han ikke længere kan holde ud af være Satoshi.

'Jeg er bedre som en myte,' skriver han.

Den digitale kryptovaluta blev søsat i 2009 og beskrevet i en rapport, skrevet af personen, der kalder sig Satoshi Nakamoto. Nakamoto var i en periode i systemets tidlige dage involveret i dets videre udvikling, men han trak sig tilbage og afslørede aldrig sin identitet.

Flere mislykkede forsøg på at gætte opfinder

Forrige år afslørede magasinet Newsweek en amerikansk-japansk person, ved navn Dorian Satoshi Nakamoto som personen bag bitcoin, men historien smuldrede og anses i dag for usandsynlig.

Loading preview...

Efter afsløringen dukkede den oprindelige Satoshi Nakamoto pludselig op igen, og skrev en kort besked på et forum, han brugte inden sin forsvinden. Det eneste, der stod i beskeden fra Satoshi Nakamoto var, at han ikke var Dorian Nakamoto.

Craig Steven Wright blev under en paneldebat om bitcoins tidligere på året direkte spurgt, hvordan han begyndte med bitcoins. Svaret lød: 'Øhh, jeg har været involveret i det i lang tid...jeg prøver at...jeg holder mig under radaren.'

Aldrig brugt stor formue

En af de ting, der har gjort Satoshi Nakamoto til en myte er, at personen aldrig har brugt den enorme formue, han formodes at råde over.

Under bitcoin-systemet ligger den såkaldte Blockchain, der er en offentlig fil, som viser alle transaktioner i bitcoins, og dermed gør snyd svært.

Analyser af denne blockchain viser, at nogle af de første bitcoins, der blev skabt, aldrig er blevet brugt, og således stadig ejes af opfinderne. Det er formuer, der antages af være mange milliarder værd.

I videoen foroven, bliver Wright spurgt, om han er en 'miner', altså en person, der deltager i skabelsen af nye bitcoins. Han svarer kryptisk, at..

- Ja, for lang tid siden var jeg.

Ifølge de lækkede dokumenter har Wright og Kleiman, udarbejdet en ikke-færdiggjort kontrakt, hvori de to aftaler de nærmere detaljer om et selskab på Seychellerne, der skal opbevare en million bitcoins til 2020.

Disse bitcoins skal i 2020 returneres til Wright. Dokumentet rummer reference til en række krypteringsnøgler, hvoraf en tilhører Wright, en Kleiman og nogle tilhører Satoshi Nakamoto. Beløbet er identisk med det beløb, skaberne formodes at råde over, ifølge den offentlige blockchain.

Stillede formue som sikkerhed

Bitcoin-systemet er konstrueret til at være selvregulerende, og nye bitcoins kommer til ved en tung, matematisk proces, der kaldes mining. Denne proces var lettest i begyndelsen, men bliver sværere og sværere. De bitcoins, der blev udgravet i begyndelsen - sandsynligvis af opfinderne selv - var lettest at skabe.

I praksis er mining en proces, der tjener til validering af transaktioner i systemet, og dermed er med til at holde det kørende og sikkert.

Ifølge Wired har Wright tidligere forsøgt at stille sin beholdning af bitcoins som sikkerhed for et selskab, han ville stifte. Der har aldrig siden været spekulation om, hvorfor mon den ukendte Wright ejede en formue på 23 millioner dollars i bitcoins, og beløbet optræder ikke igen senere.

Bitcoins er i deres natur lette at gøre anonyme, så længe man ikke forsøger at veksle dem til rede penge.

Wright har ikke villet kommentere historien.