Autouncle vinder nyt slag mod eBay

Den danske bilsøgemaskine Autouncle vandt onsdag endnu et slag over eBay efter et morads af retssager om retten til at scanne data på nettet. Kampene fortsætter resten af måneden.

eBay og Autouncle slås i en bunke sager om retten til at scanne bilannoncer på nettet. (Foto: Colourbox)

Det står nu 3-1 til søgemaskinen Autouncle i den langvarige balladesag mellem den danske iværksættervirksomhed og giganten eBay, der i Danmark driver Den Blå Avis, bilbasen.dk og en række andre tjenester i Danmark.

Onsdag kunne Vestere Landsret nemlig afsige kendelse til fordel for Autouncle i en kæresag, hvor eBay havde forsøgt at få lukket ned for søgemaskinen Autouncles indeksering af bilannoncer hos de danske bilforhandlere. Autouncle vandt også i byretten.

Sagen begyndte i 2013 har udviklet sig til en indviklet affære med flere sideløbende retssager, der i korte træk handler om, hvem der ejer data i annoncer for brugte biler på nettet. Det er disse data, som kan søges frem via Autouncles søgemaskine, hvilket eBay har protesteret voldsomt over.

Viser prisstatistikker

Autouncle har udviklet et værktøj, der via omfattende dataindsamling om brugtbilmarkedet, kan give brugerne overblik over, om prisen på en brugt bil er i orden. Klikker man på en bil i søgeresultaterne, ryger man videre til forhandlerens annonce for bilen.

Oprindelig scannede Autouncles søgemaskine annoncer hos blandt andet eBays bilportal bilmarkedet.dk og en række partnere, men det fik eBay landsrettens ord for skulle stoppe i 2014.

eBays argument var, at Autouncles søgemaskine stjal nettrafik og dermed annoncevisninger fra eBay, der har investeret store beløb i sine danske markedspladser.

Med udsigten til at måtte dreje nøglen op, valgte Autouncle i stedet at optrappe sin scanning af bilforhandlernes egne hjemmesider - men også dette forsøgte eBay at få stoppet i retten, uden held.

Opkvalificeret data

I dagens sag lød argumentet fra eBay netop, at heller ikke annoncer, der var oprettet med eBays bil-annonce-opretningværktøj, Bilinfo, måtte scannes - heller ikke selv om forhandlerne efterfølgende selv havde publiceret annoncerne på deres egen hjemmeside.

Men det har Vester Landsret altså afgjort onsdag, at Autouncle gerne må.

- Vi er ikke enige i Vestre Landsrets afgørelse. Vi mener, at de kopierer data, der oprindeligt stammer fra os. Vi har ønsket en præcisering det fogedretsforbud, blev nedlagt sidste sidste år og stadig gælder. Vi har forarbejdet og opkvalificeret data, der tastes ind via Bilinfo-værktøjet, og den database mener vi ikke bare, man kan bruge. Især ikke til konkurrerende virksomhed, siger pressechef hos eBay Motors, Jan Lang til dr.dk.

For nylig gik brancheforeningen Autobranchen Danmark ind i sagen på Autouncles side på vegne af sine medlemmer.

Dagens afgørelse er blot en i en række af tre forskellige i juni måned - senere følger den egentlige behandling af den oprindelige forbudssag plus en helt ny sag, hvor eBay vil forsøge at få et eksplicit forbud mod at indeksere data, der stammer fra bilinfo-værktøjet.

Har vundet e-handelsprisen

Autouncle vandt i 2013 e-handelsprisen, der uddeles af brancheforeningen FDIH, hvor også eBay er medlem. Her udtrykte direktør Annette Falberg fornylig bekymring over sagen til dr.dk/viden, fordi den er et billede på, at der mangler klare regler på området.

Der findes en række virksomheder, der benytter samme trick som Autouncle. Boliga.dk gør det med boligannoncer, Momondo samler flypriser - og så er der en bunke tjenester, der samler data om hotelpriser og meget andet.

Autouncle har eksporteret sin teknologi til andre markeder i Europa.

Facebook
Twitter