Avis: EU varmer op til kæmpesag mod Google

EU-kommisionen er i al stilfærdighed gået i gang med at forberede en egentlig konkurrencesag mod Google om selskabets søgeresultater. Sagen kan blive omfattende.

En regulær EU-konkurrencesag mod Google er rykket nærmere, afslørede flere medier i påsken. (Foto: © Scanpix/Søren Bidstrup)

Den langvarige sag om Googles søgeresultater i EU kan de kommende uger bevæge sig ind i en ny fase, hvor EU-kommissionen begynder de egentlige forberedelser til en omfangsrig konkurrencesag mod den amerikanske internetgigant, Google.

Sagen, der kører under den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har efterhånden fået fem år på bagen, og er flere gange forsøgt forliget med Google, dog uden held. I USA kom det fornylig frem, at embedsmænd i i den amerikanske forbrugerbeskyttelsesmyndighed FTC anbefalede en tilsvarende amerikansk konkurrencesag mod Google, men sagen blev aldrig rejst, trods de FTC-ansattes kraftfulde formuleringer i en undersøgelsesrapport, som slap ud.

I både FTC-rapporten og EU-sagen anklages Google for at give sine egne produkter bedre placeringer i søgeresultaterne end konkurrenterne er i stand til at opnå. Det har fået blandt andre anmeldelsesdatabasen Yelp og en række tyske og franske udgivere, samt sågar Microsoft, til at klage over, at Google misbruger sin dominerende position på internetsøgninger.

Dominerende position

I Europe tegner Google sig for cirka 90 procent af alle søgninger på nettet, mens den nærmeste konkurrent, Microsofts Bing, blot bruges af nogle ganske få procent. Bing leverer søgeresultater til Yahoos søgemaskine.

I påsken kunne flere medier, blandt andre The Wall Street Journal så berette, at EU-komissionen har bedt de selskaber, der har klaget over Google, om lov til at offentliggøre deres klager, der ellers hidtil har været hemmeligtstemplede. Det ses som et muligt første skridt i forberedelsen af en kommende konkurrencesag, omend ikke en, der er bekræftet.

Sidste år vedtog EU-parlamentet støtte til at kræve Google splittet op, så søgemaskinen skilles fra selskabets øvrige aktiviteter, som en yderste konsekvens af sagen. Afstemningen var dog fortrinsvis symbolsk.

Margrethe Vestager har i forbindelse med sagen blandt andet holdt møder med Googles bestyrelsesformand, Eric Schmidt.