BBC vil forære en milllion børn en gør-det-selv-PC

Den britiske public service-station, BBC, vil forære en million byg-selv-computer til britiske skolebørn. Det skal gøre dem bedre til IT.

Micro Bit bliver mere skrabet end denne Raspberry Pi - og skal vække børns interesse for, hvordan computere virker. (Foto: © Cowjuice, CC Attribution Share-Alike 3.0)

Det bliver den kommende tid lidt sjovere at være 11 år og brite - for er man det, kan man se frem til at få sig en gratis Micro Bit-computer foræret at det britiske svar på DR, BBC.

Micro Bit er en ultraskrabet PC, der minder lidt om den berømte Raspberry Pi, der fås for nogle få hundrekronesedler. Her får man blot en printplade med lidt elektronik, chips og porte, og brugerne skal selv tilslutte skærm, mus, tastetur og lagerplads, der typisk kan være et SD-kort, og finde og installere et Linux-baseret styresystem fra nettet.

Micro Bit bliver dog en tand mere skrabet.

Har selv udviklet den

Det er BBC selv, der har været i spidsen for udviklingen af den skrabede maskine, der er skabt til at være tilgængelig, omend udfordrende for børn at programmere - og det er ikke første gang, at BBC har sat gang i et sådant projekt. I 80'erne gjorde organisationen noget tilsvarende med den daværende BBC Micro, der endte med at være kontroversiel, fordi den lå i konkurrence med kommercielle virksomheders tilsvarende maskiner.

BBC skriver dog selv, at Micro Bit ikke kommer til at konkurrere mod maskiner som netop Raspberry Pi, som organisationen anser for mere komplekse maskiner. Netop Raspberry Pi er også britisk og udviklet til nøjagtig samme formål - undervisningbrug, hvor børnene får dybere kendskab til computere.

Maskinen står hellere ikke alene, men er flankeret af et større projekt, hvor børn og unge undervises i programmering. Særligt talentfulde kan blive rullet ind i et længere undervisningsforløb.

Projektet er udvilklet i samarbejde med mere end 25 organisationer og virksomheder.