Belgisk kæberasler: Facebooks dataindsamling er ulovlig

Det sociale medie risikerer bøde på 745 millioner kroner, hvis de fortsætter med at følge brugerens færden på alle hjemmesider.

En årelang retssag i Belgien er gået Facebook imod. Firmaet skal stoppe med at indsamle data via tredjeparts hjemmesider - og slette de data de allerede ulovligt har indsamlet. (Foto: Nicolai Franck © dr)

Facebook må tage imod endnu en europæisk kæberasler. Denne gang er det en domstol i Belgien, der har stanget en lige højre ud til Facebooks dataindsamlings-metoder.

I en sag rejst af det belgiske datatilsyn, har retten beordret Mark Zuckerbergs sociale medie, til at stoppe med at indsamle data om belgiske borgere gennem sider på nettet, som Facebook ikke ejer.

Facebook skal også slette de data, de allerede ulovligt har indsamlet.

Makker de ikke ret, risikerer Facebook dagsbøder på 250.000 euro, dog med en øvre grænse på 100 millioner euro - svarende til 745 millioner kroner. Det skriver blandt andre The Guardian.

Indsamler data på alle sider du besøger

Dataindsamlingen sker typisk ved hjælp af cookies og såkaldte pixels, der er installeret på tredjeparts hjemmesider. Et klassisk eksempel er de populære ‘del-på-Facebook’ knapper.

Indsamlingsmetoden betyder samtidig, at Facebook indsamler data om folk, der slet ikke har en Facebook-profil. Dette er ifølge domstolen også ulovligt.

- Facebook oplyser os ikke tilstrækkeligt om, at de indsamler oplysninger om os, hvilken slags data de indsamler, hvad de gør med disse data, og hvor længe de opbevarer dem.

- De får heller ikke vores samtykke til at indsamle og gemme alle disse oplysninger, lød rettens begrundelse for domsafsigelsen.

Facebook vil appellere dommen

Facebook er ikke overraskende uenige i den udlægning og har ifølge Richard Allan, Facebooks europæiske vice president of public policy, tænkt sig at appellere dommen.

- De cookies og pixels, vi bruger, er standard-teknologier som gør det muligt for hundredtusindvis af virksomheder at vækste deres forretninger og komme ud til kunder i hele EU.

Facebook mener, at ansvaret, for at gøre brugerene opmærksomme på, at deres data bliver indsamlet, ligger hos de hjemmesider, der benytter sig af firmaet løsninger som eksempelvis dele- og like-knapper:

- Vi kræver, at de virksomheder, der bruger vores teknologier, tydeligt skal varsle slutbrugeren, og vi giver folk ret til at fravælge at få deres data indsamlet på websteder og apps, som ikke ejes af Facebook, og som efterfølgende bruges til at levere annoncer, siger Richard Allan.

Sagen har kørt i årevis

Sagen, der som nævnt er rejst af det belgiske datatilsyn, har kørt siden 2015. I første omgang fik datatilsynet medhold.

Facebook appelerede dommen og fik medhold i appel-sagen i 2016. Her lød begrundelsen, at sagen ikke kunne køre i Belgien, fordi Facebook har hovedkvarter i Irland, og det derfor er det irske datatilsyn, der skal holde tilsyn med Facebook.

Men nu er dommen altså tippet igen.